ŠOK U RUSIJI: POSLE OBRAĆANJA PUTINA MEDVEDEV RASPUSTIO VLADU!

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Jan.2020, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠOK U RUSIJI: POSLE OBRAĆANJA PUTINA MEDVEDEV RASPUSTIO VLADU!

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev nakon obraćanja predsednika Rusije Vladimira Putina saopštio da raspušta rusku Vladu.

Ruski predsednik Vladimir Putin prihvatio je ostavku, ali je zatražio od ministara da ostanu u tehničkoj vladi do formiranja nove.

Pre odluke o raspuštanju Vlade, Medvedev se sastao sa predsednikom Putinom kako bi razgovarali o predsednikovom obraćanju o stanju nacije >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Federalnom parlamentu.

On je dodao i da će se uskoro sastati sa svaim članom Vlade koji je od danas u ostavci.

Ujedno je i zahvalio svim članovima Vlade za zajednički rad, iako nije sve baš, kako je dodao, urađeno kako je planirano.

- Poštovani predsedniče, poštovane kolege, svi ste bili svedoci koju je poruku izneo Vladimir Putin, koji su naši prioriteti i kakve su fundamentalne izmene u Ustavu Ruske Federacije. Te izmene, kada budu usvojene, odraziće se na balans vlasti - rekao je Medvedev.

- Mi kao Vlada dužni smo da omogućimo predsedniku naše zemlje šansu da preduzme sve mere koje su mu na raspolaganju da bi se to sprovelo u delo. S tim u vezi sam i doneo odluku o raspuštanju Vlade - dodao je.

Putin je danas predložio izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka njegovog aktuelnog mandata.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije u Federalnom parlamentu pred najvišim zvaničnicima i poslanicima, Putin je predložio izmenu ustava kako bi se poslanicima omogućilo da imenuju premijera i članove vlade.

To pravo trenutno pripada predsedniku.

- To će povećati ulogu parlamenta i parlamentarnih stranaka, vlasti i nezavisnosti premijera i svih članova vlade - rekao je Putin.

Istovremeno, Putin je naveo da bi predsednik trebalo da zadrži pravo da razreši premijera i ministre u vladi.

On je rekao i da predsednik treba da ima ovlašćenja da imenuje visoke odbrambene i bezbednosne zvaničnike.

Putin je naglasio da ustavne promene moraju biti usvojene na referendumu.

Predsednik Rusije je izjavio da će u narednim godinama biti stvoren potpuni sistem praćenja životne sredine koji bi omogućio inspekciju kvaliteta vode, vazduha i tla, preneo je TAS S.

- Moramo da razvijemo i uvedemo sistem kontrole kvaliteta vazduha, tada ćemo taj sistem morati da proširimo po celoj zemlji i nadgledamo ne samo vazduh, već i vodu i tlo - rekao je Putin i dodao da će drugim rečima, biti neophodno da se stvori sveobuhvatni sistem ekološkog praćenja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.