Ruska vlada podnela ostavku nakon Putinovog obraćanja naciji

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 15:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruska vlada podnela ostavku nakon Putinovog obraćanja naciji

Vlada Ruske federacije podnela je ostavku, saopštio je premijer Dmitrij Medvedev. Ostavka je usledila nakon obraćanja naciji predsednika Vladimira Putina. Medvedevu ubuduće mesto zamenika šefa Saveta bezbednosti. Ime kandidata za novog premijera najkasnije za dve nedelje.
Pre objavljivanja ostavke, Medvedev se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom. 

Putin je naredio odlazećoj vladi da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ispunjava sve obaveze dok se ne imenuje kovi kabinet, javio je Interfaks
"Molim vas da obavljate svoje dužnosti do formiranja novog kabineta", rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade i naveo da uskoro planira da se sastane sa svakim članom ponaosob. 
Takođe, Medvedev se saglasio da preuzme novu ulogu u Savetu za bezbednost pri kabinetu predsednika.
Ostavka ruske vlade usledila je nakon što se Putin obratio naciji o stanju o državi, prvi put na početku godine. 
Zatražio je ubrzano rešavanje velikih socijalnih, ekonomskih, tehnoloških problema sa kojima se zemlja suočava. 
Medvedev je ostavku podneo nakon Putinovog govora u kojem je ruski predsednik predložio izmenu ruskog ustava koja bi donela povećanje ovlašćenja Parlamenta i Vlade, potez koji bi mogao da naglasi njegovu nameru da pređe na novo mesto, a da ostane na čelu vlasti nakon isteka aktuelnog mandata.
Medved je objasnio da se Vlada raspušta u skladu sa članom 117 ruskog ustava u kojem stoji da ruska vlada može da podnese ostavku predsedniku, koji potom može da je prihvati ili odbije.
"U ovom kontekstu potpuno je jasno da mi, kao Vlada, moramo omogućiti predsedniku da donosi sve odluke kako bi ostvario predloženi plan", rekao je Medvedev.
Putin zahvalio Medvedevu na dosadašnjem radu"Želim da vam zahvalim na svemu što je urađeno u ovom stadijumu našeg zajedničkog rada, želim da izrazim zadovoljstvo postignutim rezultatima", rekao je Putin na sastanku sa kabinetom ministara.

Istovremeno, Putin je objavio nameru da u Savetu za bezbednost postavi novu funkciju, zamenika predsednika, i da želi da Medvedeva imenuje na to mesto.
"Smatram da je to moguće i to ću učiniti u narednim danima. Uvešću funkciju zamenika šefa Saveta bezbednosti. Kao što je poznato, predsednik Rusije je šef Saveta bezbednosti. Dmitrij je uvek delio ove probleme. Sa stanovišta unapređenja naše odbrambene sposobnosti i bezbednosti, verujem da je to moguće i zamolio sam ga da ubuduće rešava takva pitanja", rekao je Putin.
Putin je zatražio od kabineta Medvedeva da nastavi rad dok se ne formira nova vlada.
Podsetio je da je Medvedev bivši predsednik i šef Vlade za skoro osam godina.
"To je verovatno najduže da je iko bio na toj poziciji u novijoj istoriji".
Govoreći o budućem angažovanju Medvedeva, ruski lider je naglasio da jasna grupa predsedničkih obaveza i Vladine obaveze, mada je predsednik odgovoran za sve.
Prema njegovim rečima, skup predsedničkih ovlašćenja prvenstveno obuhvata bezbednosna i odbrambena pitanja.
Naglasio je da uskoro biti izmenjen zakon kako bi se Medvedev imenovao.
"Uskoro ću zatražiti podršku poslanika, ali pravni eksperti treba da iznesu svoje ocene", rekao je Putin.
Medvedev je  izjavio da je ispravno da se raspusti vlada uoči ustavnih promena koje planira ruski predsednik.
"Vladimir Vladimirovič ne samo da je izneo značajne prioritete za našu zemlju u narednoj godini, već je izneo i razne fundamentalne promene u Ustavu Ruske Federacije. Nakon što se usvoje te izmene one će doneti značajne promene, ne samo u raznim tačkama Ustava već i u ravnoteži snaga uopšte", rekao je Medvedev.
Inače, Medvedev drži rekord u novijoj ruskoj istoriji kao predsednik koji je više od sedam godina i osam meseci na vlasti.
Sadašnja ruska vlada formirana je u maju 2018. godine i čine je 22 ministra, 10 potpredsednika Vlade i jedan zamenik premijera.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.