SAD povlači trupe? Turska će uskoro izvršiti invaziju na sever Sirije

Izvor: B92, 07.Okt.2019, 08:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD povlači trupe? "Turska će uskoro izvršiti invaziju na sever Sirije"

Vašington -- Bela kuća je saopštila da će Turska uskoro izvršiti invaziju na severnu Siriju.

To je proširilo bojazan da će meta biti kurdski borci koji su saveznici SAD u višegodišnjoj borvi protiv terorističke Islamske države.

Već mesecima turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preti da će početi vojni napad na kurdske snage na severu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sirije, koje turska vlada većinom smatra teroristima. Turska je nezadovoljna što se ne realizuje dogovor sa SAD o formiranju zone bezbednosti duž granice dve zemlje.

Kurdske snage snosile su najveći teret borbe protiv militanata Islamske države koju su vodile SAD, pa su američki republikanci i demokrate upozorili da će omogućavanje takvog napada poslati "zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom sveta", prenosi AP.

Američke trupe "neće podržati niti biti uključene u operaciju" i "više neće biti u neposrednoj oblasti" u severnoj Siriji, izjavila je portparolka Bele kuće Stefani Grišam.

Kako navodi agencija, nije jasno da li to znači da će Sjedinjene Države povući svoje trupe iz severne Sirije.

Najava je usledila nakon telefonskog razgovora predsednika Donalda Trampa i Erdogana, saopšteno je iz Vašingotna.

U izjavi Bele kuće stoji i da će Turska preuzeti strane borce zarobljene u američkoj kampanji protiv Islamske države koje su držale kurdske snage.

Kako se navodi, reč je o oko 2.500 stranih boraca koji su pretežno evropski državljani.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD će otvoriti put za očekivani turski napad u severoistočnoj Siriji

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Okt.2019

Bela kuća saopštila je noćas da će američke snage na severoistoku Sirije da se sklone i otvore put za očekivani turski napad, čime će u suštini napustiti kurdske snage koje su se više godina borile zajedno sa američkim protiv ekstremista Islamske zajednice u toj zemlji. Objava Bele kuće...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Tramp digao ruke, povlači se američka vojska: Vreme da izađemo iz smešnih i beskrajnih ratova

Izvor: B92, 07.Okt.2019

Vašington -- Američki predsednik Donald Tramp opravdao je u ponedeljak odluku povlačenja američkih vojnika sa severa Sirije...On je rekao da ostavlja onima koji su uključeni u konflikt da sami reše situaciju..."Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada će morati sami da rešavaju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.