Turska – ozbiljan i stabilan partner

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska – ozbiljan i stabilan partner

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji, a upućeni smatraju da je to važna poseta. Ističu da je Turska Srbiji ozbiljan i stabilan partner, kao i da su odnosi dve države prijateljski. Naglašavaju i važnost početka gradnje auto-puta Beograd–Sarajevo.
Bivši ambasador Jugoslavije u Turskoj prof. Darko Tanasković >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << naglasio je u specijalnoj emisiji RTS-a povodom dolaska turskog predsednika da je na bilateralnom planu Turska Srbiji stabilan i u ovom trenutku prilično predvidiv i konstruktivan partner.

"Na regionalnom planu to je jedna makroregionalna sila koja u Srbiji vidi kontruktivnog partnera i nekoga preko koga i sa kojim može da ostvari svoje interese u regionu", dodao je Tanasković.
Ukazao je i na konstataciju da Srbija Turskoj nije susedna država, ali da oni doživljavaju kao da imamo susednu granicu i da je to bilo poznato i tokom devedesetih godina kada je on službovao u Turskoj.
"Tada smo mi bili spremni da protestujemo javno zbog te izjave, jer smo smatrali da je to pretek za mešanje u unutrašnje stvari", rekao je Tanasković i dodao da se danas ta izjava interpretira kao znak prijateljstva.
"Očigledno da je napravljen ogroman pomak u smeru poboljšavanja naših ukupnih odnosa", dodao je Tanasković.
"Turska dala prednost ekonomiji"
Kada je reč o auto-putu Beograd–Sarajevo, Tanasković kaže da će doprineti jednostavnijoj komunikaciji i relaksiranijem putovanju.
U intervjuu turski predsednik je rekao da su to mostovi prijateljstva i da iako to može zvučati kao fraza nije samo fraza.
"Ukoliko imate jaču infrastrukturu, više puteva, mogućnosti za komunikaciju – po prirodi stvari se region povezuje, samim tim u susretima ljudi dolazi do relaksacije u odnosu na neku političke probleme koji su često suviše akcentovani u odnosu na svakodnevni život", objasnio je Tanasković i dodao je da to ne rešava do kraja političke probleme, ali da stvara bolju klimu.
Istakao je da je važno što je Turska odabrala taj pristup, jer je ranije pokušavala više kanalom političkog uticaja.
"Turska je sama shvatila da to tako ne ide, da je nemoguće i dala je prednost ekonomiji – tu gde je najjača. To je jedan konstruktivan pristup protiv koga ne može imati niko ništa", naglasio je Tanasković.
Naveo je da je Redžep Tajip Erdogan istakao da ima nezadovoljnih razvojem saradnje Srbije i Turske, ali da će dobrom saradnjom i unapređivanjem iste na najbolji način pokazati da tu nema nikave loše namere.
Istakao je da ako izuzmemo neslaganje po pitanju Kosova i Metohije, Srbija i Turska imaju zajedničke interese da se ceo ovaj region uvede u stanje mira, stabilnosti i uzajamnog povezivanja kako bi bio stabilan politički činilac u celini i u odnosima prema Evropi, a i šire.
"Važno je da Turska ostvari tako stabilnu saradnju sa državom koju ona iskreno smatra ključnom za mir i stabilnost na Balkanu", rekao je Tanasković.
Međedović: Odnos Srbije i Turske prijateljski, čak i opušten
Član upravnog odbora Tursko-srpskog poslovnog saveta Aleksandar Međedović kaže da od 1990. godine živi u Turskoj i da su se odnosi dve zemlje drastično promenili.
"Bili smo u nekoj dugoj tišini zbog dešavanja devedesetih i trajalo je veoma dugo dok je Turska prepoznala potencijale na celom Balkanu, ne samo u Srbiji", rekao je Međedović.
Naveo je da je danas taj odnos potpuno prijateljski, čak i opušten. 
"Turci inače nisu poznati za opuštene odnose, oni imaju raznih tenzija u svetu i bave se svetskom politikom i to je potpuno normalno da oni imaju i tenzija širom sveta, ali mogu da kažem da je kod nas potpuno opušteno sada", dodao je Međedović.
Na pitanje zašto je važan auto-put Beograd–Sarajevo, Međedović kaže da su dva razloga – jedan je unutrašnji turski i drugi je regionalno politički.
"U Turskoj imate jako puno građevinskih firmi koje ne posluju punim kapacitetom. Domaća recesija ih je zahvatila, stanovi se ne prodaju na taj način kako je bilo ranije arapskim i stranim investitorima i ušli su u blagu stagaciju. Promovisanje turskog građevinarstava u svetu je jedan od načina kako mogu da izjednače te njihove gubitke", objasnio je Međedović.
Ukazao je da je to jačina turske ekonomije da mogu da nađu svuda u svetu svoj kutak i svoje tržište.
"Za nas ovde u regionu je značajno, ali i za celu Eropu, jer je poveznost Sarajeva i Beograda do sada bila mrtva tačka", dodao je Međedović.
Dodao je da svako od nas ko je putovao na toj relaciji zna šta to znači – avionom košta puno para, a kolima puno vremena. 
"Povezati Sarajevo i Beograd iz svojih snaga Srbija i BiH očigledno nisu mogle da postignu i bilo je drugih prioriteta. I to je jednistvena prilika za jednog državnika da uleti i da pomogne", zaključio je Međedović.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.