Ruski Morfijum otvara FEST

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Feb.2010, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruski "Morfijum" otvara FEST

BEOGRAD - Glumac, reditelj i producent Ljubiša Samardžić večeras je, u velikoj sali Sava centra, svečano proglasio otvorenim 38. beogradski filmski festival FEST, koji se održava pod sloganom "Ohrabruje".

Naglašavajući da je film sredstvo komunikacije među ljudima, Samardžić je rekao da će publika u narednih deset dana videti filmove iz SAD, Rusije, Japana i Kine.

"Zbližavanje je imperativ vremena kome pripadamo", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Samardžić.

Moramo da živimo sa susedima i svim drugim ljudima jer film i umetnost vezuju i opčinjavaju, istakao je on.

Samardžić je rekao da su Španija i Turska pokrenule projekat "Dijalog civilizacija" i naglasio da FEST pripada tom korpusu.

Ovo otvaranje FEST ima posebnu energiju i ova manifestacija predstavlja kulturno blago, poručio je Samardžić.

Samardžić je odao počast Milutinu Čoliću, tvorcu FEST-a.

Direktor FEST-a Miloš Paramentić je rekao da je FEST pripreman u otežanim uslovima.

"Nadam da smo priredili deset značajnih filmskih dana sa 64 premijerna filma", rekao je on.

Pre 40 godina prvi FEST je imao podnaslov "Hrabri novi FEST", ovaj festival smo spremali pod sloganom "Ohrabruje", a od večeras, njemu smo pridružili i drugi, "FEST zahvaljuje", rekao je Paramentić.

FEST je počeo beogradskom premijerom filma ruskog filma "Morfijum" Alekseja Balabanova.

Festival traje do 28. februara.

"Horizonti" daju 30 ostvarenja

Tokom FEST, koji traje do 28. februara, biće prikazano 60 filmova u šest programskih celina.

Publika će u okviru najpopularnije programske celine "Horizonti" biti u prilici da pogleda oko 30 ostvarenja.

U velikoj sali Sava centra, u sklopu ove programske celine, biće prikazani "Antihrist" Larsa fon Trira, "Braća" Džima Šeridana, "Divne kosti" Pitera Džeksona, "Zli poručnik: Nju Orleans" Vernera Hercoga, "Nepobedivi" Klinta Istvuda, "Ozbiljan čovek" braće Koen, "Pisac iz senke" Romana Polanskog, "Taking Woodstock" Anga Lija, "Tražeći Erika" Kena Louča…

Publika će u sklopu celine "Otkrića" videti filmove mladih autora, dokumentarne tradicionalno u okviru celine "Činjenice i slagalice", dok "FantAzija" već nekoliko godina predstavlja filmove iz Azije.

U program 38. FEST uvrštena je specijalna celina "Zimske pomorandže", posvećena izraelskom filmu, u okviru koje će biti prikazano ostvarenje "Liban" Samuela Maoza, nagrađeno "Zlatnim lavom" na festivalu u Veneciji.

Organizatori FEST su 2007. godine ustanovili takmičarski program "Evropa van Evrope", posvećen filmovima nastalim u evropskim zemljama koje još nisu članice Evropske unije.

Za nagradu, čiji je darodavac dnevni list Politika, ove godine boriće se osam ostvarenja, a o pobedniku će odlučiti tročlani žiri u kojem su filmska kritičarka magazine Verajeti Alisa Simon, makedonska glumica Labina Mitevska i filmska kritičarka Politike Dubravka Lakić.

"Otvarajući šampanjce" od početka ...

Za nagradu će se boriti albanski film "Živ" reditelja Artana Minarolija, ostvarenje "Buben. Baraban" ruskog reditelja Alekseja Mizgirjeva, ukrajinski "Melodija za ulični vergl" rediteljke Kire Muratove i "Metastaze" Branka Šmita snimljen u koprodukciji Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Preostala četiri filma koja će konkurisati za nagradu su "Granica" Arutjuna Hačatrjana urađen u jermensko-holandskoj koprodukciji, domaće ostvarenje Flešbek Aleksandra Jankovića, film "Ljudi na mostu" turske rediteljke Asli Ezge i "Jafa" Izraelke Keren Jedaje.

U Muzeju Jugoslovenske kinoteke biće prikazani filmovi kojima je otvaran FEST u okviru programa pod nazivom "Otvarajući šampanjce".

Prvi FEST, pod sloganom "Hrabri novi svet", otvoren je 9. januara 1971. u Domu sindikata, projekcijom filma "Meš" Roberta Altmana.

Festival zamišljen kao godišnji presek najboljih filmova sezone, izrastao je u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda.

Ove godine FEST slavi 40. rođendan, a nije održan u dva navrata tokom devedesetih godina.

Revija FEST-ovih filmova u Novom Sadu

Deo filmova s FEST-a videće i Novosađani. Pojedinosti novinarka Radio Novog Sada Aleksandra Rajić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.