Izvor: Nezavisne Novine, 17.Apr.2017, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija upozorila Vašington protiv jednostrane akcije u Sjevernoj Koreji

MOSKVA - Rusija je upozorila Vašington protiv pokretanja jednostranog napada na Sjevernu Koreju, nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence izjavio da je era "strateškog strpljenja" prema Pjongjangu okončana.

- To je veoma rizičan put - izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare u Moskvi.

- Mi ne prihvatamo nesmotrene raketne probe Pjongjanga >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << kojima se krše rezolucije UN-a, ali to ne znači da možete kršiti međunarodno pravo - kazao je.

- Nadam se da više neće biti jednostranih akcija poput onih kakva je bila nedavna u Siriji- izjavio je šef ruske diplomatije.

Pence je u ponedjeljak upozorio Sjevernu Koreju da ne testira rješenost predsjednika Donalda Trampa, objavljujući da su "sve opcije za stolom" u suzbijanju njenog programa nuklearnog naoružanja.

Prkoseći međunarodnim pritiscima, Sjever je u nedjelju pokušao testirati još jedan projektil u lansiranju koje je propao, ali je podgrijalo satrahovanja da bi se mogao pripermati za šestu probu atomskog oružja.

Pence je izjavio da je era američkog "strateškog strpljenja" u suočavanju sa Sjeverom okončana, nakon više od dvije decenije.

- U protekle dvije sedmice svijet je svjedočio snazi i riješenosti našeg novog predsjednika u akcijama poduzetim u Siriji i Avganistanu. Sjeverna Koreja treba se potruditi da ne testira njegovu riješenost ili moć oružanih snaga Sjedinjenih Država - izjavio je Pence, prenosi AFP.

Kina i Rusija poslale su špijunske vojne brodove da prate američku grupu nosača aviona koja se zaputila ka sjevernokorejskim vodama, navode japanski mediji, u trenutku kada rastu tenzije zbog nuklearnih ambicija Pjongjanga.

Tramp je u taj region poslao grupu brodova američke mornarice na čelu s nosačem aviona "Karl Vinson", što se smatra signalom Pjongjangu, a tu grupu je opisao kao "armadu", dodavši da su poslate i podmornice koje su "daleko moćnije od nosača aviona", navodi britanski "Telegraf".

List "Jomjuri Šimbun" tvrdi, pozivajući se na "više izvora u japanskoj vladi", da su Kina i Rusija "poslale obavještajne brodove svojih mornarica kako bi krenuli u potjeru za američkim nosačem aviona Ju-Es-Es Karl Vinson".

Kineski i ruski brodovi "jačaju aktivnosti upozoravanja i nadzora u vodama i vazdušnom prostoru u toj oblasti", navodi najveći japanski dnevnik, prema pisanju sestrinske publikacije na engleskom "Džapan njuz".

Peking je zatražio pomoć Rusije u cilju sprečavanja krize zbog Sjeverne Koreje prošle nedjelje, dok u Kini raste zabrinutost da je američki predsjednik Donald Tramp na putu da sa Sjevernom Korejom uđe u sukob zbog programa naoružanja Pjongjanga, navodi "Telegraf".

Istovremeno, pojavili su se navodi da su turističke kompanije u Kini obustavile vođenje turističkih grupa u Sjevernu Koreju, koja je ranije bila popularno odredište kineskih turista.

Mediji su prošle nedjelje objavili i navode da je kineska nacionalna aviokompanija "Er Čajna" obustavila letove iz Pekinga do Pjongjanga jer se broj putnika drastično smanjio.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Lavrov o Sjevernoj Koreji i upozorenjima SAD-a

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2017

Rusija je u ponedjeljak upozorila Washington protiv pokretanja jednostranog napada na Sjevernu Koreju, nakon što je američki potpredsjednik Mike Pence izjavio da je era "strateškog strpljenja" prema Pyongyangu okončana. "To je veoma rizičan put", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Lavrov: Ne prihvatamo nikakve avanturističke poteze Pjongjanga u domenu nuklearnih proba

Izvor: Vostok.rs, 17.Apr.2017

Nuklearna avanturistička dejstva Pjongjanga su za Rusiju neprihvatljiva, ali to ne znači da je zauzvrat opravdano kršiti međunarodno pravo, izjavio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.. . On je izrazio nadu da SAD tim povodom neće preduzimati nikakve jednostrane korake protiv...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.