Rusija se privremeno povukla iz režima inspekcije nuklearnog oružja predviđenog sporazumom sa SAD

Izvor: Beta, 08.Avg.2022, 23:53

Rusija se privremeno povukla iz režima inspekcije nuklearnog oružja predviđenog sporazumom sa SAD

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da se Moskva privremeno povlači iz režima za inspekciju predviđenog sporazumom sa SAD o smanjenju arsenala nuklearnog oružja.Ministarstvo je saopštilo da su sankcije Zapadnih zemalja onemogućile Rusiju da sporazum sprovodi "u strogoj usklađenosti sa principima jednakosti obe strane", jer ruski inspektori ne mogu da uđu u SAD i obave dužnosti.U saopštenju se dodaje da pored zabrane ruskim avionima da uđu u vazdušni prostor SAD i njihovih saveznika, prepreku za ruske inspektore predstavljaju i pooštreni kriterijumi za izdavanje viza.Rusko ministarstvo je naglasilo da je povlačenje iz režima inspekcije privremeno i da Rusija ostaje "u potpunosti posvećena pridržavanju svih odredbi sporazuma".Sporazum o smanjenju arsenala nuklearnog oružja potpisali su 2010. tadašnji predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev.U januaru prošle godine produžen je za još pet godina.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Rusija zamrzava američke inspekcije svog nuklearnog arsenala

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 09.Avg.2022, 09:43

Rusija je obavijestila Sjedinjene Američke Države (SAD)da zamrzava američke inspekcije svog nuklearnog oružja prema sporazumu o kontroli naoružanja New Start.  Moskva navodi da su sankcije Zapada omele ruske posmatrače da urade inspekcije američkih objekata. Rusko ministarstvo vanjskih poslova...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.