Rusija obustavlja inspekcijske aktivnosti iz sporazuma START

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Avg.2022, 20:12

Rusija obustavlja inspekcijske aktivnosti iz sporazuma START

Moskva je poručila Vašingtonu da obustavlja inspekcijske aktivnosti iz sporazuma START o kontroli naoružanja, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da ostaje privržena svim odredbama sporazuma.

Kako ističu, Rusija je bila primorana da pribegne ovoj meri zbog insistiranja Vašingtona da ponovo pokrene inspekcijske aktivnosti pod uslovima koji ne uzimaju u obzir trenutnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << realnost, preneo je Rojters.

Rusko ministarstvo, naime, smatra da uslovi koje je predložio Vašington "stvaraju jednostrane prednosti za SAD i lišavaju Rusku Federaciju prava da sprovodi inspekciju na američkoj teritoriji".

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je prošle srede da SAD nisu pristupile nastavku pregovora o novom sporazumu o smanjenju strateškog nuklearnog naoružanja, koji bi zamenio sporazum poznat kao Novi START iz 2011. godine.

Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja iz 2011. godine reguliše američko-rusko smanjivanje nuklearnog oružanog potencijala.

Prema tom sporazumu trebalo je da dve zemlje do 2018. godine imaju maksimalnu po 1.550 strateških nuklearnih bojevih glava, a prenosni sistemi za njih trebalo je da budu smanjeni na 880 komada.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

SNAŽAN KONTRAUDAR AMERICI: Rusija obustavlja inspekcijske aktivnosti iz sporazuma o kontroli naoružanja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Avg.2022

Rusija je bila primorana da pribegne ovoj meri..Moskva je poručila Vašingtonu da obustavlja inspekcijske aktivnosti iz sporazuma START o kontroli naoružanja, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova, dodajući da ostaje privržena svim odredbama sporazuma...Kako ističu, zbog insistiranja...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.