Izvor: RTS, 05.Okt.2022, 05:53

Rusija rekvirirala nuklearku Zaporožje; Članice EU usaglasile osmu rundu sankcija

Dvesta dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i ukaz kojim je dao instrukcije da se nuklearna elektrana Zaporožje stavi pod vlasništvo Rusije. Članice EU postigle dogovor o novij rundi sankcija Rusiji.
Američki predsednik Džo Bajden rekao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će Vašington Kijevu obezbediti 625 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << miliona dolara vojne pomoći, uključujući lansere artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), saopštila je Bela kuća.
Prema izveštajima medijima sa Zapada, karte ruskog ministarstva odbrane pokazuju brzo povlačenje ruskih snaga iz oblasti u istočnoj i južnoj Ukrajini.
Rusija je u opasnosti da izgubi kontrolu nad strateškim gradovima koji su ključni za zadržavanje grada Hersona i na kraju Krima, rekli su zapadni zvaničnici, ali su upozorili da borbe duž reke Dnjepar "neće biti lake".
Savet Federacije, Gornji dom ruskog parlamenta, jednoglasno je usvojio četiri savezna ustavna zakona o prihvatanju Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.
Na snagu je stupila odluka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, kao odgovor na pokušaj Rusije da pripoji delove njene teritorije, prema ukazu koji je potpisao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine 30. septembra doneo je odluku o nemogućnosti pregovaranja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, prema ukazu koji je potpisao Zelenski.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin potpisao zakone o ulasku ukrajinskih teritorija u sastav Rusije; EU postigla dogovor o novoj rundi sankcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022

Dvesta dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini.Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije...Očekuje se da EU postigne dogovor o predlogu novih sankcija prema Rusiji...11.23 - Rusija kamikaza dronovima napala oblast Kijeva...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.