Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin potpisao zakone o ulasku ukrajinskih teritorija u sastav Rusije; EU postigla dogovor o novoj rundi sankcija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Okt.2022, 06:42

Ukrajinska kriza iz dana u dan: Putin potpisao zakone o ulasku ukrajinskih teritorija u sastav Rusije; EU postigla dogovor o novoj rundi sankcija

Dvesta dvadeset četvrti dan rata u Ukrajini.Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije.

Očekuje se da EU postigne dogovor o predlogu novih sankcija prema Rusiji.

11.23 - Rusija kamikaza dronovima napala oblast Kijeva i Odesu

Ukrajina je saopštila da je najmanje jedna osoba poginula nakon što su ruske snage danas napale više ciljeva "dronovima kamikazama" u oblasti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Kijeva i Odese.

11.03 - Članice Evropske unije postigle dogovor o novoj rundi sankcija Rusiji

Zemlje članice Evropske unije postigle su danas dogovor o još jednoj rundi sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, saopštilo je češko Predsedništvo EU.

10.51 - Herson: Ukrajinske snage zaustavljene u sivoj zoni

Napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u regionu Hersona zaustavljeno je u takozvanoj sivoj zoni, izjavio je danas zamenik načelnika vojno-civilne administracije tog regiona Kiril Stremousov.

10.59 - Petrušev: Incident na gasovodu liči na ranije akcije CIA

Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev, rekao je danas da sabotaža na gasovodu Severni tok podseća na raniji napad na naftnu infrastrukturu u Nikaragvi 1983.godine, koji je podržala američka Centralna obaveštajna agencija (CIA), prenosi Rojters.

09.54 - Borelj očekuje usvajanje osmog paketa sankcija Rusiji

Vlade Evropske unije trebalo bi danas da postignu dogovor o predlogu novih sankcija prema Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

08.52 - Putin potpisao zakone o ulasku četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je federalne ustavne zakone o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije i formiranju novih subjekata federacije.

08.39 - Dodatni oprez u NATO-u nakon novih Putinovih poteza

NATO nije primetio promene u nuklearnoj strategiji Rusije, ali je na oprezu, izjavio je zvaničnik Severnoatlantske alijanse, komentarišući poteze ruskog predsednika Vladimira Putina koji je, kako je naveo, eskalirao rat u Ukrajini mobilizacijom i upozorenjima o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

08.24 - Uskoro nastavak sednice Generalne skupštine UN o Ukrajini

Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je portparol predsednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

07.38 - Mađarska dobila izuzeća u novom paketu EU sankcija Rusiji

Tokom sastanka ambasadora EU Mađarska je uspela da dobije određena izuzeća od predložene gornje granice za cenu ruske nafte, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

07.08 - Murašov neće više rukovoditi elektranom u Zaporožju

Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov koji je nedavno uhapšen u, kako je ocenjeno u Ukrajini, aktu terorizma Rusije, a potom pušten, neće se vratiti na svoj posao u nuklearki, saopšteno je danas iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

07.02 - Generalštab Ukrajine: Rusija izvela devet raketnih i šest napada iz vazduha

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage za protekla 24 sata izvele devet raketnih napada, šest napada iz vazduha i 56 napada iz višecevnih raketnih bacača na teritoriju Ukrajine.

06.56 - Antonov: Isporuke oružja povećavaju opasnost od direktnog sukoba

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov izjavio je da Moskva odluku Vašingtona da nastavi isporuke teškog naoružanja Ukrajini doživljava kao direktnu pretnju strateškim interesima Rusije.

06.10 - Rusija: Izveštaj OHCHR jednostran i neuravnostežen

Izveštaj o situaciji u Ukrajini koji je predstavila Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Prava (OHCHR), je jednostran, neuravnotežen i odražava samo zapadni pristup u izveštavanju o ukrajinskoj krizi, rekla je danas Guzal Kusanova, diplomatska predstavnica Ruske Federacije.

06.09 - OHCHR: Rusija guši građanska i politička prava u Ukrajini

Kancelarija visokog komesara za ljudska prava (OHCHR) predstavila je svoj najnoviji izveštaj o situaciji u Ukrajini Savetu UN za ljudska prava, a u njemu se navodi da su sloboda izražavanja, okupljanja i druga građanska i politička prava ograničena u delovima Ukrajine koje je okupirala Rusija, što uključuje i Krim.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.