Rusija je zahvalna Americi za ponuđenu pomoć

Izvor: B92, 06.Jun.2020, 23:55

"Rusija je zahvalna Americi za ponuđenu pomoć"

Rusija je zahvalna Americi za ponuđenu pomoć u eliminisanju posledica izlivanja goriva u Noriljsku, izjavila je portparolka MSP Rusije Marija Zaharova.

Kako prenosi Sputnjik, ona je okarakterisala inicijativu Vašingtona kao drugi gest dobre volje, podsetivši da su Rusija i Amerika pre toga isporučile jedna drugoj respiratore u jeku pandemije virusa korona.

"Proizilazi da se može raditi za dobro, moguće je i tako sarađivati", izjavila je Zaharova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u intervjuu za program "Solovjov lajv".

Pritom, Zaharova je istakla da su ruske vlasti i kompanija „Noriljski nikl“ već odredile rokove za rešavanje situacije sa izlivanjem goriva.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio žaljenje zbog izlivanja goriva u Noriljsku, istakavši da je Amerika spremna da pomogne Rusiji da ublaži posledice te ekološke katastrofe i da ponudimo našu tehničku ekspertizu.

Pre više od nedelju dana u termoelektrani broj tri Noriljsko-Tajmirske energetske kompanije došlo je do dehermetizacije rezervoara sa dizel-gorivom, što je prouzrokovalo izlivanje 21.000 tona naftnih derivata u reku.

Vlasti nastoje da saniraju posledice po hitnom postupku pa je tako do sada sakupljeno preko 700 tona mešavine vode i nafte. Prema preliminarnim podacima ruske državne Agencije za zaštitu životne sredine (Rosprirodnadzor) šteta izazvana izlivanjem dizel-goriva bi mogla da iznosi nekoliko desetina milijardi rubalja.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

RUSIJA ĆE RASKRINKATI AMERIČKE "LEKCIJE O DEMOKRATIJI": Zaharova sprema poseban projekat

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jun.2020, 11:07

Portparolka je objasnila da na taj način jednostavno namerava da Vašington podseti na budućnost..Ministarstvo inostranih poslova Rusije će objaviti spisak izjava koje su američki zvaničnici iznosili poslednjih deset godina na temu demokratije i držanja lekcija Vašingtona, upućenih vladama...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.