Rusija i Ukrajina: Kako se odvija rat u Ukrajini dok svet posmatra sukob u Izraelu

Izvor: B92, 07.Nov.2023, 11:11

Rusija i Ukrajina: Kako se odvija rat u Ukrajini dok svet posmatra sukob u Izraelu

Izraelska operacija u Gazi zaokupila je pažnju sveta, a sukob Rusije i Ukrajine pao je u drugi plan. Pročitajte šta se tokom prethodnog meseca dešavalo u tom ratu.

Kako smo zašli u novembar, Ukrajina je saopštila da je u prethodna 24 časa bombardovano 120 lokacija, što je najveći pojedinačni napad od početka godine.

A opet je pažnja sveta ostala usredsređena na Gazu i Izrael i najvećeg sukoba na Bliskom istoku poslednjih decenija.

Mogućnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slabljenja svetske podrške najveći je strah Ukrajine od samog početka ruske invazije.

Bez vojne i finansijske pomoći njegovih partnera, Kijev ima male šanse da se odupre Rusiji na bojištu i da održi protivvazdušnu odbranu, ključnu za zaštitu ukrajinskih gradova.

Mnogi analitičari rekli su da će strana koja može duže da istrpi gubitke na kraju dobiti rat.

Glavonokomandujući ukrajinske vojske general Valerij Zalužni govorio je i o "ratu iznurivanjem".

"Baš kao u Prvom svetskom ratu, dostigli smo nivo tehnologije koji nas dovodi u pat-poziciju", rekao je on u članku za Ekonomist, uticajni britanski medij.

U trezvenom svedočanstvu o petomesečnoj kontraofanzivi sa ciljem povraćaja teritorija koje su pod ruskom kontrolom, on je rekao da je ukrajinska vojska uspela da napreduje samo 17 kilometara.

Rusija trenutno kontroliše oko 17.5 odsto ukrajinske međunarodno priznate teritorije sa malo značajnih promena na frontu 2023. godine.

Proteklih nedelja borbe su se pojačale oko grada Avdejevka na istoku Ukrajine, gde obe strane trpe velike gubitke, ali ostvaruju vrlo malo napretka.

Britanski ministar odbrane procenjuje da su ruski gubici u Avdejevki možda najteži do sada u 2023. godini.

Zalužni je napisao da su obe strane sada opremljene sličnom naprednom tehnologijom koja im omogućuje da znaju šta druga strana radi.

Kao posledica toga, rekao je on, nijedna strana ne može da napreduje i ostvari ciljeve.

On je pozvao ukrajinske partnere da šalju Ukrajini još preciznih oružja, sa antiartiljerijskim svojstvima i opremom za deminiranje, među kojima i robotiku.

Brzina i lakoća sa kojom ukrajinski zapadnjački partneri šalju novo oružje i finansijsku podršku trenutno je pod revizijom - posle izbora novog predsednika američkog Kongresa.

Majk Džonson, republikanski poslanik iz Luizijane, izabran je na najviši položaj 25. oktobra.

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden tražio od Kongresa da usvoji paket sredstava za bezbednost od 106 milijardi dolara u koji spada i 61 milijarda dolara pomoći za Ukrajinu.

Novi predsednik Kongresa stavio je prioritet na američku pomoć Izraelu, rekavši da iako "SAD ne mogu da dozvole Vladimiru Putinu da pobedi u Ukrajini, moramo da stanemo uz našeg važnog saveznika na Bliskom istoku, a to je Izrael."

Majk Džonson je rekao da iako podržava dalje slanje pomoći za Ukrajinu, moraju da postoje i odgovornost i jasni ciljevi Bele kuće.

Sekretar za nacionalnu bezbednost Kijeva Aleksej Danilov je to odbacio:

"Rado ćemo pružiti sve informacije o pomoći, nema nikakvih tajni."

Dok se približava zima, jedna od najvećih briga za Ukrajinu je povećanje broja ruskih napada na ključnu civilnu infrastrukturu, kao što su snabdevanje energijom i transportne trase.

Proširivanje raspona napada otežava ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani da obezbedi efikasnu zaštitu.

Ukrajina se suočava sa svakodnevnim bombardovanjem, koje se vrši artiljerijskim granatama, raketama, projektilima i dronovima.

Oblasti najbliže frontu i u dometu ruske artiljerije trpe velike nivoe ljudskih žrtava i razaranja.

Govoreći 31. oktobra, viši zvaničnik UN rekao je Savetu bezbednosti UN, da "ruski udari nanose nezamislivu patnju narodu Ukrajine i više od 40 odsto njih zahtevaju humanitarnu pomoć."

U oktobru su ukrajinski zvaničnici uspeli da izdejstvuju da žitarice budu prebačene kroz uski koridor duž zapadne strane Crnog mora, kroz rumunske i bugarske teritorijalne vode sve do Turske, u pokušaju da se zaštite od ruskih napada.

Ovaj aranžman omogućuje izvoz samo ograničene količine žitarica.

Procenjuje se da je od avgusta novim putem ukrajinske luke napustilo oko milion tona žitarica.

Pre invazije, Ukrajina je izvozila i do šest miliona tona.

Iako je aktuelni nivo izvoza polovina onoga što je bio u oktobru prošle godine, i dalje je viši od očekivanog.

Pogledajte i ovu priču:

Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rusija i Ukrajina: Kako se odvija rat u Ukrajini dok svet posmatra sukob u Izraelu

Izvor: Radio 021, 07.Nov.2023

Izraelska operacija u Gazi zaokupila je pažnju sveta, a sukob Rusije i Ukrajine pao je u drugi plan. Pročitajte šta se tokom prethodnog meseca dešavalo u tom ratu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.