Putin optužio SAD da odugovlače ukrajinski sukob i da destabilizuju svet

Izvor: Beta, 16.Avg.2022, 12:12

Putin optužio SAD da odugovlače ukrajinski sukob i da destabilizuju svet

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas SAD da odugovlače ukrajinski sukob i nastoje da "destabilizuju" svet nedavnom posetom predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) Tajvanu."Situacija u Ukrajini pokazuje da SAD nastoje da odugovlače taj sukob. I to čine tako što neguju mogućnost sukoba u Aziji, Africi i Latinskoj Americi", rekao je Putin u obraćanju na Medjunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.Putin je posetu Nensi Pelosi Tajvanu ocenio kao deo američke strategije za destabilizaciju situacije u tom regionu."Američka avantura sa Tajvanom nije samo putovanje neodgovornog političara, već deo svesne i namerne strategije za destabilizaciju i stvaranje haosa u regionu i svetu", smatra ruski predsednik.Putin je dodao da ta poseta predstavlja "drsko pokazivanje (američkog) nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja i medjunarodnih obaveza". Ocenio je da je to bila "pažljivo pripremljena provokacija".Odnosi SAD i Rusije, koja od 24. februara vodi ofanzivu u Ukrajini i koja je poslednjih meseci više puta osudjivala isporuke američkog oružja ukrajinskim vlastima, doživljavaju period napetosti bez presedana.Rusija, kojoj su zbog rata u Ukrajini uvedene teške sankcije, nastoji da ojača svoje odnose sa zemljama Afrike i Azije, posebno sa Kinom.

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

Putin kritikovao američku "hegemoniju", predvideo kraj "unipolarnog" sveta

Izvor: VOA, 16.Avg.2022

 Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države da pokušavaju da podstaknu produžetak neprijateljstava u Ukrajini u okviru, kako je rekao, pokušaja Vašingtona da "održi svoju globalnu hegemoniju". Na bezbednosnoj konferenciji kojoj su prisustvovali vojni zvaničnici iz Afrike,...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.