Preuzeli smo kontrolu nad Garjanom, trupe neka krenu na Tripoli VIDEO

Izvor: B92, 04.Apr.2019, 18:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Preuzeli smo kontrolu nad Garjanom, trupe neka krenu na Tripoli" VIDEO

Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji Kalifa Haftar naredio je svojim trupama da krenu prema prestonici Tripoliju.

Tripoli je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju.

Kako je preneo Rojters, Haftar je poziv objavio u video-snimku naslovljenom "Operacija oslobađanja Tripolija".

Komandant istočnih libijskih snaga lojalnih Haftaru izjavio je ranije da su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njegove jedinice uspostavile potpunu kontrolu nad gradom Garjanom, oko 100 kilometara južno od prestonice Tripolija.

Libija je od svrgavanja s vlasti i svirepog ubistva lidera Moamera Gadafija podeljena na međunarodno priznatu vladu u Tripoliju s premijerom Serajom na čelu i paralelnu administraciju lojalnu Haftaru, za koju se bori Libijska nacionalna armija (LNA), podseća Rojters.

Grad Garjan je bio lojalan vladi u Tripoliju.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je u sredu da je bio u poseti Libiji kako bi sprečio sukob između suparničkih vlasti u zemlji.

SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Ujedinjeni Arapski Emirati pozvali su sve strane u Libiji da odmah smire tenzije, jer preti ponovno razbuktavanje neprijateljstava.

"U ovom delikatnom trenutku tranzicije u Libiji vojni potezi i pretnje jednostranim akcijama samo rizikuju ponovo da ubace Libiju u haos", navele su vlade ovih zemalja u zajedničkom saopštenju koje je izdao američki Stejt department.

Oni su naveli da čvrsto veruju da ne postoji vojno rešenje za libijski sukob i da su njihove vlade suprostavljene svakoj vojnoj akciji u Libiji i da će smatrati odgovornom svaku libijsku fakciju koja podstakni gradjanski sukob.

U zajedničkom saopštenju oni su ponovo potvrdili podršku UN za rešenje krize.
Pogledaj vesti o: Tripoli

Nastavak na B92...






Povezane vesti

VELIKA BITKA NA POMOLU General koji želi da nasledi Gadafija naredio trupama da OSVOJE TRIPOLI

Izvor: Blic, 04.Apr.2019

Lider međunarodno nepriznate administracije u Libiji, Kalifa Haftar, naredio je danas svojim trupama da krenu prema prestonici Tripoliju, koja je pod kontrolom snaga lojalnih premijeru Fajezu Seraju.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.