Presuda: Doživotne kazne za zločin u Srebrenici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2010, 12:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presuda: Doživotne kazne za zločin u Srebrenici

HAG -

Haški tribunal proglasio je danas oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995. i osudio ih na kaznu doživotnog zatvora.

Potpukovnik Popović (53), u kritično vreme načelnik za bezbednost Drinskog korpusa, i pukovnik Beara, koji je istu dužnost obavljao u Glavnom štabu VRS, po presudi, imali su "genocidnu nameru" da unište >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zarobljene Muslimane kao etničku grupu, koju su sproveli kroz operaciju organizovanog streljanja oko 7.000 zarobljenih.

Za pomaganje i podržavanje genocida, Tribunal je na 35 godina zatvora osudio Draga Nikolića (53), koji je bio bezbednosni oficir Zvorničke brigade VRS, utvrdivši da on nije imao genocidnu nameru, ali je značajno doprineo sprovođenju genocida.

Tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu (50), Tribunal je izrekao kaznu od 17 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja ubistava, istrebljenja i progona.

Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću (51) izrečena je zatvorska kazna od 13 godina zbog pomaganja i podržavanja ubistva, progona i prisilnog premeštanja stanovništva.

Radivoje Miletić (63), koji je bio pomoćnik komandanta VRS Ratka Mladića, proglašen je krivim za ubistva, progon i prisilno premeštanje iz Srebrenice i Žepe i osuđen na 19 godina zatvora.

Milanu Gveru (73), takođe Mladićevom pomoćniku, izrečena je kazna od pet godina zatvora, takođe, zbog progona Muslimana iz tih enklava.

Izričući presudu, predsedavajući sudija Karmel Adjijus (Carmel) rekao je da su u julu 1995. posle pada Srebrenice snage bosanskih Srba sistematski ubile više od 7.000 Muslimana "u jasnoj nameri da eliminišu svakog zarobljenog muslimanskog muškaraca, što je dokaz genocida".

Sudija je precizirao da je pretresno veće utvrdilo da je do sada identifikovano više od 5.000 žrtava, ali da je uvereno da će taj broj rasti i da bi mogao dostići 7.827.

Prema navodima optužnice, učesnici u oba ova udružena zločinačka poduhvata bili su i Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir.

Pretres na suđenju počeo je 14. jula 2006, a iznošenje završnih reči je okončano 15. septembra 2009. godine.

Suđenje sedmorici oficira počelo je pred Tribunalom sredinom jula 2006, a završeno je u septembru 2009. godine.

To je do sada bio najveći postupak pred sudom u Hagu. Trajao je 425 dana, a saslušano je 315 svedoka, od kojih je 182 izvela optužba, a 132 odbrana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Presuda: Doživotne kazne za genocid u Srebrenici

Izvor: TimockeVesti.net, 10.Jun.2010

   Haški tribunal danas je ponovo presudom utvrdio da je Vojska Republike Srpske u leto 1995. počinila genocid nad Muslimanima u Srebrenici, a Vujadin Popović i Ljubiša Beara su osuđeni na doživotnu kaznu u zatvoru..    ...Procitajte celu Opširnije..

Nastavak na TimockeVesti.net...

Dve doživotne kazne i 89 godina zatvora za sedam oficira Vojske Republike Srpske optuženih za zločine u Srebrenici u leto 1995.

Izvor: TV Avala, 10.Jun.2010

Haški tribunal proglasio je danas oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici u leto 1995. i osudio ih na kaznu doživotnog zatvora.

Nastavak na TV Avala...

Haški tribunal potvrdio presudu za genocid u Srebrenici

Izvor: VOA, 10.Jun.2010

Sud je proglasio je oficire VRS – Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu, krivim za genocid nad Muslimanima u Srebrenici.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.