Hag: Vojska Republike Srpske počinila genocid u Srebrenici

Izvor: Press, 10.Jun.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hag: Vojska Republike Srpske počinila genocid u Srebrenici

Haški tribunal proglasio je oficire Vojske Republike Srpske Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu krivim za genocid nad muslimanima u Srebrenici u julu 1995. i osudio ih na doživotnu robiju
Hag je osudio još pet oficira Vojske i policije RS, Draga Nikolića (35 godina), Ljubomira Borovčanina (17 godina), Vinka Pandurevića (13 godina), Radivoja Miletića (19 godina) i Milana Gvera >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << (5 godina).
U presudi se navodi da su Popović i Beara, kao načelnici za bezbednost Drinskog korpusa i Glavnog štaba VRS, imali „genocidnu nameru da unište zarobljene muslimane kao etničku grupu, koju su sproveli kroz streljanje oko 7.000 zarobljenih". Osuđeni Drago Nikolić nije imao genocidnu nameru, ali je značajno doprineo sprovođenju genocida.
Presudom je potvrđeno da je Vojska RS posle zauzimanja Srebrenice ubila „najmanje 5.336 identifikovanih osoba", kao i da bi broj žrtava, na osnovu predočenih dokaza, mogao porasti do 7.826.
- Obim i priroda operacije ubijanja, sa zapanjujućim brojem smrti, sistematski i organizovani način na koji je sprovedena... dokazuje van svake sumnje da je to bio genocid - rekao je predsedavajući sudija Karmel Ađijus, ali se u presudi ne precizira ko je i kada doneo odluku da se zarobljenici streljaju.
Dodaje se da je uklanjanje stanovništva iz Srebrenice i Žepe naredio predsednik RS Radovan Karadžić marta 1995, ali je odluka da se svi zarobljeni muslimani odvoje od porodica i ubiju doneta „do jutra 12. jula" 1995. posle sastanaka komandanta VRS Ratka Mladića s predstavnicima Unprofora i muslimanskog stanovništva u Bratuncu.
- Mladić je na tim sastancima poručio muslimanima da „mogu opstati ili nestati", tražeći da se svi muškarci predaju - naznačio je sudija Ađijus.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.