Preminuo srpski slikar Vladimir Veličković

Izvor: SrbijaDanas.com, 29.Avg.2019, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo srpski slikar Vladimir Veličković

Jedna od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 84. godini života.

Vladimir Veličković veći deo svoje karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim francuskim odlikovanjem za kulturu, "Commandeuer de l ordredes Arts et des Lettres" i viteškim ordenom Legije časti.

Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu. Od 1962. do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Кrste Hegedušića u Zagrebu. Seli se u >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Pariz 1966. godine. Za profesora na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu je izabran 1983. godine i na tom mestu ostaje do 2000. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine.

Odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres. Izložbe priređuje od 1951. godine. Izlagao je u većem broju zemalja Evrope i Amerike.

Izabran je 7. decembra 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti (franc. Académie des beaux-arts) u odeljenju za slikarstvo. Jedan je od deset akademika ovog odeljenja, na poziciji br. 7. koja ima istoriju dugu dva veka. Prvi je Srbin član ove Akademije, dok je u srodnoj Francuskoj akademiji nauka za dopisnog člana izabran akademik Ivan Đaja, 1956. godine.

U aprilu 2007, Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. U maju 2013. godine je imao izložbu u Galeriji SANU, u istoj galeriji imao je izložbu 2002. godine. Na izložbi iz 2002. motivi su bili vezani za gavrane koji su na zemlji, a 2013. za gavrane koji su poleteli.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro jedan od najistaknutijih srpskih slikara Vladimir Veličković

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Avg.2019

Vladimir Veličković, akademik i jedan od najistaknutijih srpskih slikara, svih vremena, pripadnik grupe Mediala koja je okupila umetnike, arhitekte, filozofe oko ideje ljubavi prema umetnosti, preminuo je u Splitu, prošle noći...Veći deo karijere proveo je u Francuskoj gde je odlikovan najvišim...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Preminuo Vladimir Veličković

Izvor: SEEcult.org, 29.Avg.2019

Srpski slikar i akademik Vladimir Veličković, koji je od sredine 60-ih živeo i radio u Parizu, preminuo je u 85. godini. Veličković je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što mu je pozlilo u noći izmedju 28. i 29. avgusta, saznaje RTS u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. Rođen 1935. godine,...

Nastavak na SEEcult.org...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.