Izvor: Radio 021, 29.Avg.2019, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo slikar Vladimir Veličković

Jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 84. godini.

Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je pozlilo prošle noći, rečeno je za RTS u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Rođen je 1935. godine u Beogradu.

Već sa 16 godina izlaže prvi put u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", gde je bio među najzapaženijim umetnicima. Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << želeo da upiše Likovnu akademiju.

Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere. Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.

"Veoma sam motivisan, ambiciozan, beskompromisan... Radim svaki dan. I to po ceo dan. Stojeći. Često ne sedam ni kad jedem", ispričao je Veličković u jednom intervjuu.

Osim umetnošću, u ranoj mladosti bavio se sportom. Trenirao je atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio prvak Jugoslavije u disciplini 4 x 100 metara.

Član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1985. godine. Za člana francuske Akademije lepih umetnosti izabran je 7. decembra 2005. i prvi je Srbin član ove Akademije. U aprilu 2007. odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Autor: RTS

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.