Preminuo slikar Vladimir Veličković

Jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 84. godini.
Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je pozlilo prošle noći, rečeno je za RTS u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti. 
 
Rođen je 1935. godine u Beogradu. 
 
Već sa 16 godina izlaže prvi put u Paviljonu "Cvijeta Zuzorić", gde je bio među najzapaženijim umetnicima. Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju.
 
Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere. Za sebe je govorio da je potpuno posvećen poslu iako je, po sopstvenom priznanju, bio vrlo neorganizovan.
 
"Veoma sam motivisan, ambiciozan, beskompromisan... Radim svaki dan. I to po ceo dan. Stojeći. Često ne sedam ni kad jedem", ispričao je Veličković u jednom intervjuu.
 
Osim umetnošću, u ranoj mladosti bavio se sportom. Trenirao je atletiku u Crvenoj zvezdi i sa svojim timom bio prvak Jugoslavije u disciplini 4 x 100 metara. 
 
Član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1985. godine. Za člana francuske Akademije lepih umetnosti izabran je 7. decembra 2005. i prvi je Srbin član ove Akademije. U aprilu 2007. odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti, ordenom Viteza reda umetnosti i književnosti. 
 
Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.