Izvor: NoviMagazin.rs, 29.Avg.2019, 12:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo slikar Vladimir Veličković

Dobitnik najvećih priznanja u oblasti umetnosti, jedan od najeminentnijih srpskih slikara Vladimir Veličković preminuo je u 85. godini, prenela je RTS pozivajući se na izvore u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

Veličković je preminuo u splitskoj bolnici nakon što mu je noćas pozlilo.

Rođen 1935. godine u Beogradu. Umetnost je zavoleo još u ranom u detinjstvu provedenom u posleratnoj prestonici.

Po nagovoru oca upisuje i završava Arhitektonski >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << fakultet iako je, kako je sam govorio, želeo da upiše Likovnu akademiju.

Sa 16 godina izlagao prvi put u paviljonu "Cvijeta Zuzorić", gde je bio među najzapaženijim umetnicima. Na bijenalu mladih u Parizu 1965. osvaja glavnu nagradu, a već naredne godine seli se u francusku prestonicu gde je živeo veći deo svoje slikarske karijere.

Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine a u decembru 2005. za člana francuske Akademije lepih umetnosti i prvi je Srbin član ove Akademije.

U aprilu 2007. Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. Izlagao je širom zemalja Evrope, Azije i Amerike.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.