Popović : Preispitati sve privatizacije, a ne samo 24

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Apr.2012, 18:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović : Preispitati sve privatizacije, a ne samo 24

BEOGRAD -

Potpredsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Nenad Popović ocenio je danas da je potrebno preispitati više stotina privatizacija u Srbiji, a ne samo privatizacije koje su se dogodile u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Na panel diskusiji u beogradskom Medija centru o ekonomskim programima šest izbornih lista za učešće na parlamentarnim izborima 6. maja u organizaciji nedeljnika NIN, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Popović je naveo da svako ko je odgovoran za sporne privatizacije treba da odgovara.

"Vi ste četiri godine na vlasti i setili ste se sedam dana pred izbore da preispitate 24 privatizacije", rekao je Popović Božidaru Đeliću iz Demokratske stranke čiji je predsednik Boris Tadić nedavno izjavio da su se 23 od 24 sporne privatizacije dogodile u vreme vlade Vojislava Koštunice.

Đelić je odbacio navode Popovića i kazao da više od godinu dana traje akcija policije i tužilaštva u vezi sa preispitivanjem privatizacija i da taj posao ne radi Vlada Srbije.

"Postoji politička podrška za nadležne da nastave taj posao", naveo je Đelić i podsetio da je do sada veliki broj ljudi uhapšen u aferi Kolubara, a naveo je kao primere i pančevačku Azotaru i preispitivanje privatizacije Luke Beograd.

Predstavljajući ekonomski program DSS, Nenad Popović je kazao da su dva ključna cilja zapošljavanje i razvoj privrede u koju će novac dolaziti iz interventnog fonda za pomoć velikim sistemima, razvojne i izvozne banke.

"Osnova za to je politička neutralnost", poručio je Popović i dodao da će DSS, ukoliko pobedi na izborima, obezbediti kredit iz Rusije od 10 milijardi evra koji je neophodan za pokretanje privrede.

On je kazao da ne postoji šansa da Srbija u sledećih 15 godina uđe u EU i da se zato treba okrenuti tržištu Rusije.

Božidar Đelić je naveo je da su tri ključna ekonomska cilja DS borba za radna mesta, podrška razvoju malih preduzeća i jačanje izvoza, poljoprivrede i industrije.

Dušan Bajatović iz Socijalističke partije Srbije (SPS) rekao je da je vlast u Srbiji pala na ispitu privatizacije i socijalne pravde i da se bavi preraspodelom siromaštva, a da Srbiji nije potreban Međunarodni monetarni fond (MMF).

On je rekao da svaka privatizacija ne može da se popravi i poručio da se SPS zalaže za reindustrijalizaciju i za državni intervencionizam koji treba da oporavi velike javne sisteme.

Milenko Dželetović iz Srpske napredne stranke kazao je da je ključno promeniti dosadašnju ekonomsku politiku koja se vodila u Srbiji, a da SNS između ostalog predlaže hitno donošenje zakona o javnim nabavkama, smanjenje poreza i doprinosa na zarade, smanjenje sive ekonomije, uvođenje progresivne stope oporezivanja i reformu Poreske uprave.

Povodom ranije izjave predsednika SNS Tomislava Nikolića da će kada dođe na vlast obezbediti 100 milijardi evra investicija, Dželetović je kazao da je ta izjava zlonamerno interpretirana i da se ta sredstva odnose na period od 10 godina.

"Ima zainteresovanih investitora, a ko su, reći ćemo kad dođemo na vlast", poručio je Dželetović.

Dejan Mirović iz Srpske radikalne stranke ocenio je da je najveći problem što Srbija slepo ispunjava naloge MMF i EU i da će SRS, ukoliko dođe na vlast, ukinuti Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju EU.

Mirović je naveo da je potrebno prekinuti "bezglavo" zaduživanje države, smanjiti porez na dodatu vrednost sa 18 na 15 odsto, a uvesti "antikrizni porez za tajkune" navodeći Deltu, MK grupu i Milana Beka.

Boško Obradović iz Dveri ocenio je da je odlazak atuelne vlasti preduslov ekonomskog boljitka i postavio pitanje odgovornosti za uništavanje srpske privrede i domaćih preduzeća, kao i za tajkunizaciju.

"Ovo ovde je divlji kapitalizam, u Srbiji su ogromne socijalne razlike i ovde vlada kolonijalna privreda", naveo je Obradović i poručio da su mnoge strane investicije u Srbiji nepoželjne i da jedna od mera treba da bude osnivanje fonda za održivi razvoj u koji bi ulagala srpska dijaspora.

Panel diskusiji NIN Fokus "Srbija - Izbori 2012" prisustvovali su i predstavnici stranih ambasada, domaćih i stranih kompanija, kao i član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.