Podvala dvojice profesora: Objavili rad na Tarzan inglišu da bi ismejali kolege

Izvor: Blic, 15.Sep.2013, 10:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Podvala dvojice profesora: Objavili rad na "Tarzan inglišu" da bi ismejali kolege

Dragan Đurić i Boris Delibašić, dvojica profesora FON-a, zajedno sa saradnikom Stevicom Radišićem namerno su objavili potpuno izmišljen članak u rumunskom časopisu “Metalurgia International” kako bi skrenuli pažnju na hiperprodukciju kvazinaučnih radova srpskih profesora koji se objavljuju u časopisima sumnjivog kvaliteta. Klikni za uvećanje (+)

Njihov “naučni” rad pod nazivom „Evaluacija transformativnih hermenautičnih heuristika za procesiranje slučajnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << podataka“ liči na loše napisanu bajku, ali ga je rumunski časopis, koji inače obiluje imenima srpskih autora, objavio u celosti bez ijedne ispravke. Tako se u članku, među lažnim referencama, kao autor pominje čak i Diznijev junak Šilja koji je svoje naučne rezultate objavio u naučnom časopisu „Mikijev zabavnik”.

Spominje se da su korišćeni i rezultati radova objavljenih 2012. i 2013. godine od strane davno mrtvih velikana Bernulija i Laplasa. Na tarzanskom engleskom, koji niko u rumunskom časopisu nije ispravljao, mešaju se “babe i žabe”, od pojmova informatike i računarstva do Evropske unije, obrazovnog nivoa žena i religije. Kao šlag na torti, časopisu su poslali i svoje fotografije sa sve lažnim brkovima i perikama.

Profesorima FON-a, koji su inače stručnjaci iz oblasti informacionih sistema, prekipelo je da gledaju kako mnoge kolege olako objavljuju svoje radove u ovakvim časopisima i tako dolaze do bodova koji su im potrebni za prelazak u viša zvanja.

Njihov originalni potez pozdravila je cela akademska zajednica koja i dalje bruji o tome kako su nadmudrili prevarantski rumunski časopis. Ipak, niko od njih trojice još ne želi javno da govori o tome jer su, kako su nam rekle njihove kolege sa FON-a, to pre svega uradili iz revolta, a ne da bi privlačili pažnju medija.

Potez za divljenje

- Fenomenalan potez! Ne želimo više da trpimo da se lažni naučni radovi kvazinaučnika objavljuju u sumnjivim časopisima dok druge kolege i u ovako teškim finansijskim uslovima uspevaju da urade sjajna istraživanja i objave u prestižnim svetskim časopisima - komentariše za “Blic” prof. dr Pero Šipka, direktor UO Centra za evaluaciju u obrazovanju.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Genijalna šala dvojice profesora: Objavili rad na "tarzan inglišu" da bi ismejali alave kolege

Izvor: Blic, 15.Sep.2013

Dragan Đurić i Boris Delibašić, dvojica profesora FON-a, zajedno sa saradnikom Stevicom Radišićem namerno su objavili potpuno izmišljen članak u rumunskom časopisu “Metalurgia International” kako bi skrenuli pažnju na hiperprodukciju kvazinaučnih radova srpskih profesora koji se objavljuju...

Nastavak na Blic...

Šilja, babe i žabe u "naučnom" radu

Izvor: B92, 15.Sep.2013

Beograd -- Dvojica profesora FON-a, namerno su objavili izmišljen članak u rumunskom časopisu da bi skrenuli pažnju na hiperprodukciju "naučnih" radova srpskih profesora..."Naučni" rad Dragana Đurića i Borisa Delibašića, uz pomoć saradnika Stevice Radišića, pod nazivom "Evaluacija transformativnih...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.