Pao Černobilj; Nakon toga stigla i vest: Ekstremno visok nivo radijacije

Izvor: B92, 25.Feb.2022, 10:56

Pao Černobilj; Nakon toga stigla i vest: Ekstremno visok nivo radijacije

Ruska strana tvrdi da je zauzela Černobilj kako bi ta nuklearna elektrana ostala bezbedna. Ukrajinska strana indirektno potvrdila.

Rusko ministarstvo odbrane je izdalo saopštenje da ruske trupe kontrolišu černobiljsku nuklearnu elektranu, da bi je zaštitile, odnosno kako ta nuklearka ne bi pala u ruke "raznih nacionalističkih grupacija i terorističkih organizacija, a sve u cilju da se izbegne nuklearna provokacija".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Iako ukrajinsko ministarstvo odbrane nije potvrdilo da je Černobilj pao u ruke Rusa, oglasilo se Ukrajinsko nuklearno regulatorno telo, koje je saopštilo da je ta nuklearka u rukama Rusa, ali i da je u Černobilju zabeležen povećan nivo radijacije.

"Ekstremni nivoi radijacije zabeleženi su u nuklearnoj elektrani Černobilj, nad kojom su ruske snage preuzele kontrolu od Ukrajine", stoji u saopštenju tog tela i navodi da je doza gama zračenja premašila nivoe kontrole.

Navedeno je kako povećanje može biti posledica kretanja teškog vojnog naoružanja i ispuštanja radioaktivne prašine u vazduh.

Međutim, iz Rusije navode da to nije tačno i da je nivo radijacije u fabrici i oko fabrike u granicama normale, kao i da ruske trupe konstantno proveravaju nivo radijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Twiter

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.