POČELI LOKALNI IZBORI NA KiM: Srbi imaju kandidate u 11 lokalnih samouprava

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Okt.2021, 07:33

POČELI LOKALNI IZBORI NA KiM: Srbi imaju kandidate u 11 lokalnih samouprava

Učestvuje ukupno 5.364 kandidata

Građani na Kosovu i Metohiji danas biraju lokalnu vlast u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom. Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Na Kosovu i Metohiji, 1.885.000 građana sa pravom glasa danas bira gradonačelnike i odbornike u lokalnim samoupravama.

Centralna izborna komisija registrovala je 32 političke stranke, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << 34 građanske inicijative, jednu koaliciju i 23 nezavisna kandidata za predsednike opština.

, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

U deset opština sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji ukupno je 26 kandidata za predsednike opština. Od toga je 18 srpskih, a ostalih osam su predstavnici albanskih stranaka.

Kandidate za predsednike u svih deset opština sa srpskom većinom, ali i u Obiliću, ima Srpska lista, četiri kandidata imaju novoformirane građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda". Četiri kandidata nastupiće samostalno.

Srpska lista je juče saopštila odluku o izlasku na izbore.

Predizbornih aktivnosti u proteklih mesec dana kampanje gotovo da nije ni bilo. Kandidati jesu izlazili na teren, ali bez mnogo kontakata sa biračima, kako zbog epidemijske situacije, tako i zbog događanja na Jarinju i Brnjaku, kao i u severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Analitičari ne očekuju da se rezultati sa parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji, na kojima je pobedio pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, preliju i na lokalne izbore.

Od građana koji izađu na birališta neće biti tražen dokaz da su vakcinisani ili negativan test, ali će morati da drže fizičku distancu.

Biračko osoblje i posmatrači izbornog procesa moraju da dostave dokaz da su vakcinisani najmanje jednom dozom vakcine ili da su negativni na koronavirus.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo glasanje na KiM, Srbi krenuli organizovano autobusima

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Okt.2021

Na Kosovu i Metohiji jutros je počelo glasanje za gradonačelnike i odbornike u 38 opština, a raseljeni Srbi organizovano su krenuli autobusima iz centralnih krajeva Srbije kako bi ostvarili svoje građansko pravo, javlja dopisnik Srne.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Počelo glasanje na KiM, Srbi krenuli organizovano autobusima

Izvor: Blic, 17.Okt.2021

Na Kosovu i Metohiji jutros su u sedam časova otvorena biračka mesta na lokalnim izborima, na kojima građani biraju gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi imaju kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Nastavak na Blic...

IZBORI NA KOSOVU Srbi glasaju u 21 opštini: "Najneizvesnije će biti u Prištini i Mitrovici"

Izvor: Blic, 17.Okt.2021

Lokalni izbori na Kosovu održavaju se danas u ukupno 38 opština, a tamošnji Srbi moći će da glasaju u ukupno 21 opštini, i da biraju između 18 listi. Ovi izbori su specifični, kampanja se iz predizbornih skupova preselila na društvene mreže, a ono što baca senku je eskalacija odnosa između...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.