PALMIRA U KRVI I DIMU Islamisti išli od vrata do vrata i ubijali civile

Izvor: Blic, 21.Maj.2015, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PALMIRA U KRVI I DIMU Islamisti išli od vrata do vrata i ubijali civile

Džihadisti Islamske države ubili su u Palmiri najmanje 17 ljudi, među njima pripadnike sirijskih oružanih snaga i provladine civile, od kako su osvojili taj grad, saopštila je danas Opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Londonu. Nekima od ubijenih odsečena je glava, kaže se u saopštenju.

Islamska država je zauzela Palmiru u sredu. Opservatorija je navela da je IS ubila ukupno 49 ljudi u oblasti u blizini >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Palmire dok je napredovala prema tom gradu.

Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je ranije danas da je oko jedna trećina od 200.000 stanovnika Palmire pobegla je iz tog grada u poslednjih par dana, za vreme borbi vladinih snaga i pripadnika Islamske države.

Građani Palmire koji nisu evakuisani doživeli su tragičnu sudbinu nakon upada islamista u grad. Na Tviteru su već osvanule fotografije nekoliko obezglavljenih leševa kako leže na ulicama Palmire.

Predstavnica UN Ravina Šamdasani je rekla, pozivajući se na pouzdane izvore, da je bilo izveštaja da su vladine snage sprečile civile da odu pre nego što oni sami pobegnu pred pripadnicima Islamske države koji su posle i preuzeli kontrolu nad gradom.

"Prema izveštajima, pripadnici IS išli su od vrata do vrata i tako pretraživali grad, tražeći ljude povezane sa vladom. Javljeno je da su ove sedmice pripadnici IS izvršili egzekuciju nad najmanje 14 civila", rekla je Šamdasani.

Snage Islamske države preuzele su jutros potpunu kontrolu nad Palmirom ugrozivši tako artefakte od neprocenjive vrednosti. Nedugo po zauzimanju grada, počeo je masakr nad nedužnim stanovništvom.

Džihadisti kontrolišu vazduhoplovnu bazu, zatvor i sedište obaveštajne službe u tom gradu, izjavio je direktor Sirijske opservatorije Rami Abdulrahman.

U sukobima koji su trajali od srede poginulo je najmanje 100 pripadnika provladinih snaga. Sirijski državni mediji javljaju da su se provladine snage povukle.

Abdulrahman je rekao da za sada nema izveštaja o uništavanju kulturnih spomenika u Palmiri. Sirijska opservatorija prikuplja informacije od mreže svojih izvora sa terena.

Nakon zauzimanja Palmire pod kontrolom Islamske države nalazi se više od 50 odsto sirijske teritorije.

Sirijske provladine snage evakuisale su juče većinu građana iz Palmire nakon upada većih grupa ekstremista Islamske države u taj grad, izvestila je sirijska državna televizija. Ipak, neki su ostali.

Evakuacija, koju su sprovele snage sirijske Nacionalne odbrane, usledila je nakon žestokih borbi u i oko grada, koji se nalazi na listi svetske kulturne baštine Uneska i takođe predstavlja stratešku vojnu lokaciju, povezanu putevima sa gradovima Homsom i Damaskom.

Na stotine statua izmešteno je iz Palmire na bezbednu lokaciju, kako bi bile sačuvane od ekstremista IS, koji su uspeli da uđu u taj istorijski sirijski grad, saopštio je načelnik službe za antikvitete Mamun Abdulkarim.

IZBEGLA TREĆINA STANOVNIKA

Oko trećine od 200.000 stanovnika Palmire pobeglo je u poslednjih nekoliko dana, tokom sukoba između državnih snaga i militanata Islamske države, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Portparol UN za pitanja ljudskih prava Ravina Šamdasani rekla je u Ženevi da su od "kredibilnih izvora" stigli izveštaji o tome da vladine snage sprečavaju civile da napuste grad pre nego što to učini vojska.

Islamska država vrši pretrese od vrata do vrata u gradu i traži ljude povezane sa vladom. Islamisti su u Palmiri ove sedmice pogubili najmanje 14 ljudi, saopštila je Šamdasani. (Srna)

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Islamisti u Palmiri ubili najmanje 17 ljudi

Izvor: Radio 021, 22.Maj.2015, 00:01

Džihadisti Islamske države ubili su u Palmiri najmanje 17 ljudi, među njima pripadnike sirijskih oružanih snaga i provladine civile, od kako su osvojili grad...Nekima od ubijenih odsečena je glava, kaže se u saopštenju. Islamska država je zauzela Palmiru u sredu...Opservatorija je navela da je...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.