Opoziv: Kako, zašto i, najvažnije, može li Tramp preživeti?

Izvor: B92, 13.Jan.2021, 15:34

Opoziv: Kako, zašto i, najvažnije, može li Tramp "preživeti"?

Vašington -- Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država danas glasa o opozivu još aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa.

Da bi ta odluka bila važeća potrebna je dvotrećinska većina.

Predstavnički dom američkog Kongresa prethodno je izglasao rezoluciju uz 223 glasa za i 205 glasova protiv kojom poziva potpredsednika SAD Majka Pensa da započne proces uklanjanja Trampa sa vlasti po 25. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << amandmanu Ustava.

Međutim, Pens je u pismu predsednici Zastupničkog doma Nensi Pelosi odbio da to učini.

"Ne verujem da je takav pravac akcije u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom", napisao je Pens.

Da je Pens to prihvatio, Tramp bi bio optužen da je nesposoban za obavljanje dužnosti šefa države i kao takav bio bi smenjen.

Potpredsednik i najmanje osam članova kabineta bi morali da potpišu pismo upućeno predsednici Predstavničkog doma i predsedavajućem Senata u kom se predsednik proglašava nesposobnim da vlada ili nesposobnim da „koristi moći i sprovodi dužnosti svoje funkcije".

U tom trenutku, Pens bi automatski preuzeo dužnost.

Ako opoziv bude izglasan u Predstavničkom domu, onda se postupak prosleđuje Senatu gde je neophodna dvotrećinska većina da bi se smenio predsednik.

Problem za Trampa je što je čak 20 republikanaca iz Senata bilo otvoreno za osudu predsednika, izvestio je Njujork Tajms.

Predstavnici Demokratske stranke glasaće za opoziv Trampa, dok je i više republikanaca najavilo da će podržati opoziv kojim se Tramp optužuje za podstrekivanje protesta i nasilnog upada u Kapitol u kojem je poginulo petoro ljudi.

Među njima su Republikanska predstavnica iz Vajominga i članica republikanskog liderskog tima u Predstavničkom domu, Liz Čejn, ali i predstavnci iz Njujorka Džon Katko i iz Ilinoisa Adam Kincinger.

CNN javlja da je još dvoje republikanaca rešilo da glasa za opoziv: Džejmi Herera Batler i Fred Apton iz Mičigena.

Podsetimo, ovo nije prvi put da se pokreće opoziv Donalda Trampa sa mesta šefa SAD.

U decembru 2019. godine, pokrenut je pokušaj opoziva Trampa zbog optužbi za kršenje zakona, jer je, navodno, zahtevao od Ukrajine da istraži njegovog rivala na predsedničkim izborima.

Senat ga je tada oslobodio optužbi.

Zašto Demokrate žele da smene Trampa kad će Bajden svakako preuzeti čelo države 20. januara?

Predstavnici Demokratske stranke optužuju Donalda Trampa za rušenje ustavnog poretka i na taj način žele da uskrate povlastice koje bi uživao kao bivši predsednik SAD, a odluka o smeni uticaće na to da Tramp ponovo zauzme neku javnu funkciju.

Ukoliko bude bio proglašen krivim, Senat bi mogao da glasa i o tome da li će Trampu zauvek biti zabranjeno da nosi državnu funkciju.

On bi mogao da izgubi i povlastice dodeljene njegovim prethodnicima prema Zakonu o bivšim predsednicima iz 1958. godine, koje podrazumevaju penziju, zdravstveno osiguranje i lično obezbeđenje o trošku poreskih obveznika.

Međutim, ono najvažnije je što bi Trampu bilo zabranjeno da se 2024. godine ponovo kandiduje za predsednika SAD.

Tramp bi mogao da pomiluje sebe?

Američki mediji izveštavaju da je Tramp nagovestio savetnicima da razmišlja da izda pomilovanje samom sebi u poslednjim danima mandata.

Njega već čekaju brojni sudski procesi, uključujući njujorške istrage oko toga da li je obmanuo poreske vlasti, banke ili poslovne partnere.

Neki pravnici su već nagovestili da je to nemoguće, ali mogućnost za to postoji imajući u vidu kratke definicije ali široku primenu ustava, i činjenicu da ne postoji presedan američkog lidera koji je izdao takvo pomilovanje.

Pozvali su se na mišljenje Ministarstva pravde izdato nekoliko dana pre ostavke Ričarda Niksona da on ne može da pomiluje samog sebe "prema fundamentalnom pravilu da niko ne može da bude sudija u vlastitom slučaju".

Drugi, međutim, tvrde da ustav ničim na sprečava samopomilovanje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počela rasprava o TRAMPOVOM OPOZIVU: Evo kad će se saznati da li ga čeka drugi impičment

Izvor: Blic, 13.Jan.2021

Predstavnički dom Kongresa je počeo sednicu na kojoj će razmotriti član o opozivu protiv Donalda Trampa, koji predsednika tereti za podsticanje pobune u vezi sa nasilnim neredima na Kapitolu prošle nedelje.

Nastavak na Blic...

Usvojena odluka za početak debate o opozivu Trampa

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Jan.2021

VAŠINGTON - Predstavnički dom Kongresa SAD usvojio je odluku da se započne debata o opozivu odlazećeg predsjednika Donalda Trampa.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.