Izvor: RTS, 13.Jan.2021, 15:33

Drugo glasanje u Predstavničkom domu, novi korak ka Trampovom opozivu

Pošto je potpredsednik Majk Pens odbacio rezoluciju o pokretanju 25. amandmana američkog ustava, Predstavnički dom Američkog kongresa glasa o opozivu predsednika Donalda Trampa. Nakon toga u Senatu bi trebalo da bude održan pretres i doneta odluka da li će Tramp biti razrešen dužnosti.
Pens je odbio poziv da se Tramp, sedam dana pre isteka mandata, razreši dužnosti na osnovu 25. amandmana i time demokratama olakšao put ka impičmentu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Ne verujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti da je u skladu sa našim ustavom", naveo je Pens u pismu koji je njegov kabinet uputio Nensi Pelosi i ponovio da je aktuelna administracija spremna na regularan prenos vlasti.
Do usvajanja rezolucije je došlo pošto se najmanje pet republikanaca pridružilo zahtevu za opoziv predsednika. Rezolucija je usvojena sa 223 glasa za i 205 protiv.
Članovi donjeg doma Američkog kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.
Kako je objavio Njujork tajms, republikanski lideri u Senatu odlučili su da ne vrše pritisak na članove svoje stranke da glasaju protiv opoziva predsednika Trampa i prepuste im da glasaju "po sopstvenoj savesti".
Brojni mediji izvestili su da raste broj republikanaca koji najavljuju da će glasati za opoziv aktuelnog predsednika.
Među njima su republikanska predstavnica iz Vajominga i članica republikanskog liderskog tima u Predstavničkom domu, Liz Čejn, ali i predstavnci iz Njujorka Džon Katko i iz Ilinoisa Adam Kincinger. 
U slučaju da Tramp bude opozvan, biće jedini od američki predsednik koji je opozvan dva puta. 
 
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Opoziv: Kako, zašto i, najvažnije, može li Tramp "preživeti"?

Izvor: B92, 13.Jan.2021

Vašington -- Predstavnički dom Sjedinjenih Američkih Država danas glasa o opozivu još aktuelnog predsednika SAD Donalda Trampa...Da bi ta odluka bila važeća potrebna je dvotrećinska većina...Predstavnički dom američkog Kongresa prethodno je izglasao rezoluciju uz 223 glasa za i 205 glasova...

Nastavak na B92...

Bizaran potez demokratskog predtavnika u Kongresu VIDEO

Izvor: B92, 14.Jan.2021, 10:40

Vašington -- Predstavnički dom Kongresa juče je raspravljao o opozivu Trama, a kamere su zabeležile bizaran slučaj u sali...Demokratski predstavnik Dejvid Cicilin kinuo je tokom zasedanja, ali je svoju zaštitnu masku tom prlikom skinuo...On je sedeo odmah iza predstavnice koja je u tom trenutku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.