Opet rampa za Srpsku listu; Đurić: Uskoro s Vučićem o tome

Izvor: B92, 24.Apr.2019, 13:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opet "rampa" za Srpsku listu; Đurić: Uskoro s Vučićem o tome

Kosovska Centralna izborna komisija ni danas nije potvrdila kandidate Srpske liste za gradinačelnike četiri srpske opštine na severu Kosova i Metohije.

Za kandidate Srpske liste glasalo je sedam od 11 članova CIK, dva predstavnika opozicionog Pokreta Samoopredeljenje bila su protiv, dok vladajuća koalicija stranaka nije ni delegirala dva člana iz svojih redova.

Član Samoopredeljenja u CIK-u, Adnan Rustemi, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatražio je od kandidata Srpske liste za gradonačelnika da se ograde od ostavke koju su ranije podneli institucijama Kosova i Metohije, umesto "institucijama Republike Kosovo", prenea je KTV.

Kako je prenela Koha, Rustemi je rekao da on i njegov stranački kolega nisu glasali protiv Srpske liste, ali da, kako je rekao, treba poštovati kosovski ustav i zakone.

Član CIK iz Srpske liste, Stevan Veselinović, izjavio je da je odbijanje komisije da potvrdi kandidate te stranke "politički napad" s obzirom na to da su ispunjeni svi uslovi koje porpisuje zakon. Očekuje se da će Srpska na ovu odluku uložiti žalbu.

Sprečavanje predstavnika Srpske liste da nastupe na lokalnim izborima na severu Kosova i Metohije jeste čin kojim su srpskom narodu u pokrajini ukinuta sva politička prava, ocenio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije sa Kosovo i Metohiju.

"Dalje učešće Srba u bilo kakvim prištinskim institucijama i političkim procesima organizovanim od strane Prištine nakon ovakvog čina postaje besmisleno", naveo je Đurić u saopštenju.

On je najavio da će posle konsultacije predsednika Srbije, Vlade i Srba sa Kosova i Metohije biti doneta zajednička odluku o daljim koracima. "Predstavnici fašističkog i šovinističkog pokreta Samoopredeljenje u prištinskoj Centralnoj izbornoj komisija danas su uveli mere nacionalne segregacije a Srbima je i formalno oduzet status slobodnih ljudskih bića na samoproglašenom Kosovu", naveo je Đurić.

Dodao je da "Srbija, kao demokratska i odgovorna država, Albancima neće uskratiti gradjanska i politička prava, jer se ovakvom ludilu i neodgovornosti Prištine ne može i ne sme parirati reciprocitetom".

Đurić je ocenio da "neverovatno da se ovakve stvari dogadjaju pred očima medjunarodne zajednice, koja bez ikakvog efikasnog odgovora posmatra sve razornije manifestacije političkog divljanja Prištine".

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.