Olja Bećković: Vlasnici uživaju u strahu novinara

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Okt.2014, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Olja Bećković: Vlasnici uživaju u strahu novinara

Stalni savetnik Odeljenja za medije OEBS-a Miroslav Janković izjavio je da veruje da će sveobuhvatna primena novih medijskih zakona i povećani profesionalizam novinara unaprediti medijsku scenu u Srbiji i da 'više neće biti klizav teren javne reči'.

"Mediji i novinari u Srbiji nalaze se na velikoj prekretnici. Novi medijski zakoni doneli su nove šanse i nove mogućnosti, ali postoje i veliki izazovi", rekao je Janković na panelu o slobodi medija u okviru konferencije "Sloboda >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << i reforme".

On je ocenio da je dobro što država izlazi iz vlasništva nad medijima, ali i da privatizacija medija izaziva zabrinutost kod velikog broja lokalnih medija.

"Poštovanje etičkih standarda u medijima - to je jasna poruka Evropske komisije, da za stanje medijskih sloboda nisu odgovorni samo oni izvan medija koji bi da ih guše, nego da mnogo zavisi i od profesionalnosti novinara", rekao je Janković na panelu "Klizavi teren javne reči".

Advokat Slobodan Kremenjak ocenio je da su medijski zakoni samo jedan deo koji čini okvir za delovanje medija i da je najvažnije što insistiraju na kontroli državne pomoći.

Autorka emisije "Utisak nedelje" Olja Bećković rekla je da je premijer Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare rekao da je privatno zvao novinare i da se to ne zove pritisak, a da ona, naprotiv, smatra da je to pritisak, jer "u civilizovanom društvu nije normalno da premijer zove novinare, bez obzira na to da li će reći da je emisija bila divna ili grozna".

Istovremeno, privatni vlasnici, kako je rekla, uživaju u strahu novinara, jer oni u suštini ne žele da odgovore na pitanje kako je uređivati vesti, već umesto toga kažu: "izgubiću posao".

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.