Novi početak ili kraj Evrope kakvu znamo? Nakon 47 godina Britanija više nije u Evropskoj uniji (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Feb.2020, 09:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi početak ili kraj Evrope kakvu znamo? Nakon 47 godina Britanija više nije u Evropskoj uniji (FOTO/VIDEO)

Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape. BRITANIJA VIŠE NIJE U EU: Hiljade ljudi proslavlja na ulicama! (FOTO/VIDEO)

Nakon 47 godina, Velika Britanija od ponoći više nije članica EU, i dok su pristalice Bregzita na Trgu parlamenta u Londonu slavile "povratak nezavisnosti", a pobornici Unije "tugovali", premijer Boris Džonson je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << obećao novi početak.

Virtuelni sat na rezidenciji britanskog premijera označio je u ponoć kraj članstva u EU i početak nove etape.

Tri i po godine nakon što je većina građana na referendumu odlučila da želi da njihova zemlja napusti Evropsku uniju, u tišini je u Briselu spuštena zastava Velike Britanije.

Nije bilo fanfara niti zvaničnika EU, samo su se čuli blicevi foto aparata.

U Lodonu su za tu priliku sve zgrade vlade okićene zastavama, a celog dana kolone zadovoljnih pristalica Bregzita pripremale su se i iščekivale da u ponoć zgrada Parlamenta bude obasjana bojama britanske zastave.

This was the Brexit countdown I tried to post earlier. pic.twitter.com/pfZIfXg4hh

— Paul Joseph Watson (@PrisonPlanet) February 1, 2020

Premijer je Boris Džonson svojim sunarodnicima sat pre ponoći poručio: "Ovo nije kraj već početak" i dodao da razume njihova pomešana osećanja i najavio šta je sada glavni zadatak vlade i njega kao premijera:

- Naš je zadatak da ovu zemlju sada okupimo i vodimo nas napred.

Nakon izlaska iz Unije, u Velikoj Britaniji nastupa period tranzicije, koji podrazumeva da će ta zemlja do 31. decembra 2020. godine ostati članica jedinstvenog EU tržišta i carinske unije.

Šef diplomatije EU Žosep Borel izjavio je da EU žali, ali i da u potpunosti poštuje odluku Velike Britanije da napusti Uniju i postane "treća zemlja".

On je najavio da će diplomatsko predstavljanje EU u Velikoj Britaniji od 1. frebrauara obavljati Delegacija EU na čelu sa ambasadorom Žoaom Vele de Almeidom.

- Pored tradicionalnih odgovornosti delegacije EU u trećoj zemlji, kao što su diplomatsko predstavništvo EU, koordinacija i izveštavanje i promocija EU u zemlji domaćinu, delegacija EU u Ujedinjenom Kraljevstvu imaće ključnu ulogu u obezbeđivanju sprovođenje Sporazuma o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva. Zajedno sa ambasadama država članica EU, takođe će podići svest o pravima državljana EU u Ujedinjenom Kraljevstvu nakon Bregzita - poručio je Borel.

Evropska komisija sledeće nedelje trebalo bi da usvoji i predstavi direktive za pregovore o budućim odnosima sa Britanijom.

Tokom perioda tranzicije, Velika Britanija će ostati usko povezana sa EU, ali će do 31. decembra 2020. biti sačinjen novi trgovinski dogovor, bezbednosni sporazum i zakoni o imigraciji, piše CNN.

U ovom periodu u trajanju od 11 meseci uslediće mnoge promene koje će se odraziti i na putovanja iz te zemlje i u nju.

Na samom početku perioda tranzicije neće biti mnogo promena, evropski posetioci će i dalje putovati s ličnim dokumentima i elektronskim pasošima, ali čak i ako sporazum bude bio postignut do kraja godine, moguće je da će strani putnici morati da koriste posebne linije na aerodromima i trajektnim terminalima.

Za vreme ovog perioda Britanija će uglavnom nastaviti da se pridržava zakona EU, odnosno za sada ostaje u carinskoj uniji i jedinstvenom tržištu, što znači da će nastaviti da poštuje trgovinske zakone i zakone o slobodi kretanja dobara i službi.

Ono što će se promeniti jeste to što Britanija neće više imati pravo glasa u Evropskom parlamentu, niti će britanski ministri prisustvovati sastancima na visokom nivou.

Tokom narednih 11 meseci Britanija i EU će voditi pregovore o novim odnosima, pre svega o trgovini, zapošljavanju, bezbednosti, imigraciji.

Brexit.

Literal.pic.twitter.com/h1blPTofAd

— Gabriela Warkentin (@warkentin) February 1, 2020

Ukoliko se za 11 meseci sporazum ne postigne, Velika Britanija će se suočiti s povećanjima cena hrane, lekova i drugih dobara.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Velika Britanija od ponoći nije članica EU

Izvor: Nezavisne Novine, 01.Feb.2020

LONDON - Velika Britanija od ponoći više nije u Evropskoj Uniji, što je u Briselu proteklo tiho, a u Londonu uz slavlje.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.