Njujork traži respiratore, Tramp kaže da je cifra od 30.000 prenaduvana

Izvor: VOA, 27.Mar.2020, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Njujork traži respiratore, Tramp kaže da je cifra od 30.000 prenaduvana

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je da nastavlja da širom sveta traži da kupi 30.000 respiratora iako predsednik Donald Tramp veruje da je ta cifra “prenaduvana”. “Možda vam ne treba 30.000… pa, ja nemam kristalnu kuglu”, rekao je Kuomo na konferenciji za novinare u petak. “Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali ja ne radim na osnovu mišljena, već na osnovu činjenica, podataka, statistike i projekcija.” U četvrtak uveče, u telefonskom intervjuu za Foks Njuz, predsednik Tramp je rekao da ne veruje da je potrebno 40.000 ili 30.000 respiratora. “Znate, odete u veće bolnice i nekad imaju po dva respiratora, sada odjednom kažu – možemo li da naručimo 30.000?" U državi Njujork živi 19,5 miliona stanovnika, a do sada je potvrđeno skoro 45.000 slučajeva  - ubedljivo najviše u celoj zemlji. Skoro šest i po hiljada ljudi je u tako lošem stanju da su morali da budu primljeni u bolnice, a skoro 1.600 leži u krevetima u jedinicima za intenzivnu negu koje su opremljene respiratorima. Petak je drugi uzastopni dan da je broj žrtava u državi Njujork bio veći od stotinu. Kuomo je izjavio da bi, prema projekcijama stručnjaka, uključujući i nacionalni Centre za kontrolu bolesti, epidemija u Njujorku mogla da dostigne vrhunac za oko tri nedelje kada bi moglo da bude hospitalizovano čak 140.000 ljudi, od kojih će 40.000 biti potrebni respiratori. Država nastavlja da proširuje bolničke kapacitete a trenutno u saradnji sa korpusom inženjera američke vojske i Nacionalnom gardom gradi četiri poljske bolnice. Kuomo je najavio da će od predsednika Trampa zatražiti četiri dodatne bolnice u Njujorku. Hotelske sobe i studentski domovi takođe se pretvaraju u prostore za smeštaj pacijenata. U ponedeljak će u njujoršku luku uploviti brod američki mornarice Komfort koji ima 1000 kreveta kao i 12 operacionih sala.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NJUJORK PRED NAJJAČIM UDAROM KORONE Gradonačelnik traži 30.000 respiratora za najgori scenario, Tramp poručuje da je cifra PRENADUVANA

Izvor: Blic, 27.Mar.2020

Guverner Njujorka Endru Kuomo izjavio je da nastavlja da širom sveta traži da kupi 30.000 respiratora iako predsednik Donald Tramp veruje da je ta cifra “prenaduvana”.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.