Narod ushićen dočekao svog poglavara: Patrijarh Irinej stigao u Crnu Goru (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Okt.2018, 12:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Narod ushićen dočekao svog poglavara: Patrijarh Irinej stigao u Crnu Goru (FOTO)

Patrijarh srpski Irinej i patrijarh antiohijski i celog Istoka Jovan X  u okviru višednevne posete patrijarha Jovana Srpskoj pravoslavnoj crkvi, boravi u Crnoj Gori, gde će obići svetinje SPC na Cetinju, Ostrogu i Podgorici

Ovo je prvi put u istoriji da patrijarh antiohijski posećuje Crnu Goru.

U Crnoj Gori će patrijarh Jovan X i srpski Irinej obici crkve Mitropolije crnogorsko-primorske, a u njihovoj pratnji će biti arhijereji Antiohijske patrijaršije Mitropolit >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << akarski Vasilije i Mitropolit njujorški i cele Severne Amerike Josif, kao i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Patrijarh Irinej stigao u Crnu Goru - https://t.co/hzYEKpPKgJ pic.twitter.com/c2gIGXtVWW

— Volim Podgoricu (@VOLIMPODGORICU) October 15, 2018

Na dočeku će biti prisutni i episkopi pomesne Crkve: budimljansko-nikšićki Joanikije, pakračko-slavonski Jovan, zahumsko-hercegovački Dimitrije, dioklijski Metodije i penzionisani Episkop zahumsko-hercegovački Atanasije.

U 11 časova u Cetinjskom manastiru će biti služena svečana doksologija, nakon koje će arhiepiskop cetinjski, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravni govor i besedu povodom posete visokog gosta.

Patrijarh Jovan će potom posetiti manastir Ostrog, a zatim i saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gde će mu u 16 časova biti priređen svečani doček, saopštila je Mitropolija crngorsko-primorska.

Inače, Antiohijsku crkvu su osnovali apostoli Petar i Pavle. Nakon stradanja svetog Arhiđakona Stefana u Jerusalimu, verni onoga vremena su, po blagoslovu apostola Petra, stigli u Antiohiju i tamo osnovali Crkvu 47. godine po Rođenju Hristovom.

Upravo u Antiohiji su vernici po prvi put nazvani hrišćanima. Od tada do danas ova Crkva dala je mnoge svetetilje, ispovednike, podvižnike, bogoslove i mučenike.

Među njima najpoznatiji su sveti apostol Luka, sveti Ignjatije Bogonosac, sveta Tekla, sveti Jefrem i Isak Sirin, sveti Jovan Damaskin…

Patrijaršija Antiohijska danas ima jurizdikciju u Antiohiji, Siriji, Arabiji, Kilikiji, Iveriji, Mesopotamiji i na celom Istoku, kako i stoji u tituli patrijarha Jovana X, a njegovo sedište je u Damasku.

Kako se radi o veoma stradalnoj crkvi izloženoj kontinuiranim progonima, veliki broj vernika je emigrirao, što je Antiohijsku crkvu učinilo najbrojnijom Pravoslavnom crkvom u dijaspori, naročito u Severnoj i Južnoj Americi.

Ovo je još jedna istorijska poseta predstojatelja neke pomesne Pravoslavne crkve Crnoj Gori, čime se pravoslavnim vernicima i pravoslavnim eparhijama u Crnoj Gori i Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju ukazuje dostojanstvo, poštovanje i veliki ugled u pravoslavnom svetu.

Portparolka crnogorske Uprave policije Tamara Pavićević izjavila je juče da će "patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (Irineju) biti dozvoljen ulazak u Crnu Goru".

- U ovom trenutku ne postoji nijedna zakonska smetnja koja bi onemogućila boravak patrijarha u našoj zemlji - kazala je Pavićevićeva Televiziji Crne Gore.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske ranije je saopšteno da će Irinej danas doći u Crnu Goru s antiohijskim patrijarhom Jovanom, a da su juče podgorički mediji, pozivajući se na izjavu visokog policijskog zvaničnika, objavili da Irineju ipak neće biti dozvoljen prelazak crnogorske granice.

Pratite nas na našem instagramu SrbijaDanas.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irinej na Cetinju poručio: Srbi i Crnogorci su jedan narod

Izvor: B92, 15.Okt.2018

Cetinje -- Patrijarh Srpske pravoslavne crke Irinej poručio na Cetinju da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a iako su podeljeni, ne znači da su razdeljeni..."Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele", poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.