Irinej na Cetinju poručio: Srbi i Crnogorci su jedan narod

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej na Cetinju poručio: Srbi i Crnogorci su jedan narod

Cetinje -- Patrijarh Srpske pravoslavne crke Irinej poručio na Cetinju da su Srbi i Crnogorci jedan narod, a iako su podeljeni, ne znači da su razdeljeni.

"Treba jedni druge da pomažemo i da budemo narod kakav gospod i naša istorija očekuju i žele", poručio je Irinej, koji je u Crnu Goru doputovao sa patrijarhom Antiohije i celog istoka Jovanom X. On je novinarima na Cetinju rekao da mu je drago što je u Crnoj Gori, odakle je, kako je dodao, i njegova majka poreklom. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Irinej je naveo i da njegov gost patrijarh antiohijski u Crnu Goru doneo blagoslov i želju da u "našem narodu vladaju mir, ljubav i sloga". "Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni, to ne značni da smo razdeljeni", naveo je patrijarh srpski.

Patrijarsi su oko 11 sati stigli na Cetinje, gde su u Cetinjskom manastiru služili svečanu doksologiju, nakon koje je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije pozdravio goste.

U pratnji patrijarha Irineja je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije. U Podgoricu su doputovali i episkopi šumadijski Jovan i valjevski Milutin.

Dve crkvene delegacije nakon Cetinjskog manastira posetiće manastir Ostrog, a potom i Saborni hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gde će im u 16 časova takođe biti priređen svečani doček.

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da je ovo prva poseta patrijarha Jovana X Crnoj Gori.

“Za vreme kralja Nikole u Crnu Goru je dolazio antiohijski patrijarh, o čemu svedoči i ikona koju je tada poklonio mitropolitu Mitrofanu Banu, a koja će danas biti izneta na celivanje tokom svečanog dočeka i doksologije u Cetinjskom u manastiru”, saopšteno je iz MCP.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Irinej u Crnoj Gori: Mi smo jedan narod, iako smo podeljeni nismo razdeljeni

Izvor: Blic, 15.Okt.2018

Patrijarh antihijski i celog Istoka Jovan X u pratnji patrijarha srpskog Irineja stigao je u Podgoricu, gde će im u Hramu Hristovog vaskrsenja biti priredjen svečani doček.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.