Na Eviji naređena evakuacija; monasi neće da napuste manastir, vatra se približava drevnoj Olimpiji FOTO/VIDEO

Izvor: B92, 04.Avg.2021, 19:45

Na Eviji naređena evakuacija; monasi neće da napuste manastir, vatra se približava drevnoj Olimpiji FOTO/VIDEO

Atina -- Grčka je naredila nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu Evije, koja su okružena velikim požarima, a od utorka su povređena trojica vatrogasaca.

Prema najnovijem naređenju, stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Palaiohoriju moraju da napuste svoje domove iz predostrožnosti zbog požara na drugom najvećem grčkom ostrvu, javlja "Katimerini".

Vatrogasci, avioni za gašenje požara, opštinske ekipe i volonteri pokušavaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da obuzdaju vatru koja je počela u utorak u šumi kod sela Limni i delovalo je da je došlo do poboljšanja u gašenju požara, sve dok promena pravca vetra nije ponovo zapalila vatru i raširila se u raznim smerovima.

Situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da izađe iz manastira Sveti David, iako je objekat okružen vatrom.

"Situacija je veoma teška. Plamen je visok 30 do 40 metara u borovoj šumi, vatra je okružila manastir. Gušimo se od dima, ovo je noćna mora", rekao je manastirski starešina za državnu novinsku agenciju ANA-MPA.

Guverner centralne Grčke Dimitris Vurdanos, koji je bio u manastiru sa regionalnim guvernerom Fanisom Spanisom, pokušava da ubedi monahe da se evakuišu.

U šumskom požaru na grčkom ostrvu Evija uništeno je više od 2.000 hektara zemlje sa šumama, kućama, skladištima, proizvodnim objektima i smeštajnim kapacitetima, izjavio je danas regionalni guverner Centralne Grčke, u trenutku kada požar gori na četiri fronta na tom ostrvu.

"Ovo potpuno uništenje je bez presedana", rekao je regionalni guverner Fanis Spanos za agenciju ANA-MPA, pozivajući organe civilne zaštite da pošalju što je moguće veću pomoć.

Spanos je rekao da su se stotine vatrogasaca, opštinskih timova i volontera borili čitavu noć da obuzdaju požar koji je izbio u šumskom području na periferiji primorskog sela Limni na severu ostrva. Dodao je da su kanaderi imali problema sa pružanjem pomoći zbog loše vidljivosti.

Prema podacima ANA-MPA, požar je i dalje aktivan na četiri fronta, uključujući Kafkalu, gde se kreće prema Rovijesu na obali, i Vateri, gde preti selu Limni.

"Osam sela je bezbedno evakuisano. U nekim slučajevima evakuacija se mogla činiti preteranom, ali naša glavna briga bila je osigurati da ljudski životi nisu ugroženi", rekao je Spanos.

Veliki požar izbio je u okolini drevne Olimpije na Peloponezu u Grčkoj, a stanovnici iz pet okolnih područja su evakuisani.

Zbog požara svoje domove su napustili meštani Herakleja, Pournarija, Pelopija, Platanosa i Kafkanije. Na terenu je 46 vatrogasaca koji se bore sa vatrenom stihijom, a u pomoć su im danas stigla i četiri aviona.

Ukoliko vatra uskoro ne bude lokalizovana, preti da ugrozi poznati lokalitet Olimpiju, ali i okolna mesta u kojima živi stanovništvo.

Jučerašnji dan bio je posebno težak za Grčku. Do sada je Grčku zahvatio 81 požar, a posebno teška situacija bila je blizu granice sa Severnom Makedonijom, blizu glavnog grada, a danas je najteže na ostrvima Kos i Evija.

U noći između utorka i srede buknuo je još 41 požar širom zemlje, saoštila je grčka vlada, prenosi Greekreporter.com.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.