NOVO IŽIVLJAVANJE Prištinski mediji: Policija u civilu skida srpske tablice

Izvor: Press, 22.Nov.2018, 15:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NOVO IŽIVLJAVANJE Prištinski mediji: Policija u civilu skida srpske tablice

Zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj izjavio je danas da bi kosovska vlada uskoro mogla da uvede recipročne mere Srbiji kada je reč o registarskim tablicama, a u međuvremenu pripadnici Kosovske policije u civilu oduzimaju srpske registarske tablice u selima Ranilug i Veliko Ropotovo.
Foto:Blic
Prema Ljiljaju mera oduzimanja srpskih tablica bi značila da vlasnici vozila sa tim oznakama tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << boravka na teritoriji Kosova imaju privremene tablice.
Upitan da prokomentariše poziv EU Prištini da ukine odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, Ljimaj kaže da je takav potez Brisela bio očekivan, prenela RTK.
- Evropska unija mora da shvati da Kosovo više ne može da prihvati pristup kakav Srbija ima prema nama - rekao je Ljimaj.
Oduzimaju tablice Srbima i pišu kazne

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama RTK2 na srpskom jeziku, policajci u civilu su zaustavljali vozila sa tablicama centralne Srbije, vozačima su uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje.

Jedan od očevidaca je potvrdio da je policija oduzimala tablice pod izgovorom da kada "ne može RKS u Srbiji, ne mogu ni srpske tablice na Kosovu".

Obavezno ćebe u gepeku?
Policija je takođe zaustavljala i vozila sa RKS i KS tablicama, ona su detaljno proveravana, a od vozača su tražili kompletnu opremu od prve pomoći, lanaca, do "obaveznog" posedovanja ćebeta u gepeku automobila.
Prema nezvaničnim informacijama, desetak vozača je upućeno kod sudije za prekršaje.
U selima Ranilug i Veliko Ropotovo žive isključivo Srbi. Nema zvaničnih informacija da li je slična akcija sprovedena i u drugim sredinama na Kosovu.

RTK2 je pokušao da stupi sa nekoliko policijskih službenika i portparola, među kojima je i portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani, međutim svi su bili nedostupni.
Upravljanje vozilima sa srpskim tablicama na Kosovu dogovoreno je dijalogom u Briselu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.