NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU JOŠ 31. DECEMBRA? Tiodorović o novim merama i stepenu smrtnosti novog virusa

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jan.2021, 10:03

NOVI SOJ KORONE STIGAO U SRBIJU JOŠ 31. DECEMBRA? Tiodorović o novim merama i stepenu smrtnosti novog virusa

Član Kriznog štaba uživo na Prvoj sa ambasadorkom Srbije u Londonu o novom soju korone.

Član Kriznog štaba, epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, pričao je u Jutarnjem programu Prve o novom soju korona virusa, koji je stigao u Srbiju.

- Mi smo sve vreme, mesec i po do dva, upućeni u postojanje novog virusa, ima ga i u Brazilu i Južnoj Africi. Znamo i da se raširio na šezdesetak zemalja, u Evropi je prilično prisutan. U toku smo sa tim kako se prenosi, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je zarazniji, a da postoji i stepen smrtnosti koji je povećan u odnosu na već prisutni virus. Međutim, kada se sve te studije pogledaju, možemo videti da su to karakteristike aktuelnog virusa koji hara svetom već godinu dana, samo je u pitanju jedna "tačkasta malformacija" koja daje novu dimenziju, što bi rekli mikrobiolozi - rekao je on.

- Tamo gde ne postoji potpuna primena mera, gde takođe postoji mogućnost većeg zaražavanja, tamo se, normalno, povećava i smrtnost. To smo mi imali u teškoj situaciji u julu, novembru i decembru... Veći broj infekcija i zaražavanja znači, nažalost, veći broj fatalnih ishoda - rekao je on.

Da li bi trebalo da budemo zabrinuti, britanski naučnici kažu da je zarazniji, smrtonosniji?

- Kolege iz Britanije iznose podatke na osnovu svojih uzoraka, tome nema šta da se doda. Sve mere koje smo primenjivali, primenjivaćemo i dalje. Novi slučaj je još 31. decembra uzorkovan, za nas epidemiologe je to važno, prvi trenutak. Naknadna ispitivanja obavljaju virusolozi, molekularni biolozi, genetičari, oni utvrđuju razlike u odnosu na prethodni virus. Situacija je rešena, svi kontakti gospođe su bili pronađeni, izolovani su. Ali mi ne možemo zaustaviti širenje ovakvih situacija u narednom periodu. Nije meni cilj da nekoga plašim, već da svi shvatimo da ćemo imati pred sobom situaciju u kojoj, čak i uz vakcinaciju, moramo da poštujemo mere", rekao je on i dodaje:

- Otvoreno ću reći - ovo nije trenutak za ublažavanje mera.
Pogledaj vesti o: London

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.