NAKON VIŠE OD DVE GODINE: U Briselu počeo sastanak Vučića i Hotija, nastavljen dijalog Beograda i Prištine

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jul.2020, 19:05

NAKON VIŠE OD DVE GODINE: U Briselu počeo sastanak Vučića i Hotija, nastavljen dijalog Beograda i Prištine

Prvi korak ka nastavku pregovora bio je video-samit održan u nedelju, a sastanak u sedištu EU Vučića i Hotija je prvi takav susret posle 20 meseci pauze.

Presednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa tzv. kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, u okviru nastavka dijaloga Beograda i Prištine. Ovo je prvi sastanak dve strane posle 20 meseci pauze.

Posrednici u dijalogu su visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj i specijalni predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << za dijalog i Zapadni Balkan Miroslav Lajčak.

Očekuje se da se prva runda "fizičkog" nastavka dijaloga Beograda i Prištine završi oko 20 časova.

U Evropskoj uniji sastanak predsednika Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija ocenjuju kao važan prvi korak u obnovi pregovora.

Plan Brisela je da se dijalog vodi na dva koloseka: jedan posvećen finalizaciji i primeni svih potpisanih sporazuma, a drugi radu na sporazumu o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Uoči odlaska u Brisel, srpski predsednik poručio je da će se boriti za interese Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Pre sastanka sa Hotijem, Vučić je imao bilateralne sastanke sa Boreljom, Lajčakom i komesarom Varheljijem.

Dve strane poslednji dijalog su vodile 2018. godine, nakon čega su razgovori obustavljeni pošto je Priština u novembru te godine na srpsku robu uvela taksu od 100 odsto.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.