Vučić: Ne pregovaramo mi ovde samo sa Prištinom

Izvor: B92, 16.Jul.2020, 19:51

Vučić: Ne pregovaramo mi ovde samo sa Prištinom

Brisel -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao sastanke u Briselu sa Prištinom o nestalim osobama, interno raseljenim licima, kao i o ekonomiji.

Kako je naveo, nestalih lica na Kosovu i Metohiji ima 1.643 ili 1.644 u zavisnosti od evidencije koju vode dve strane, a da je od toga 570 Srba i nealbanaca, a ostalo su Albanci.

"Mi smo bili spremni da prihvatimo svaku vrstu razgovora", rekao je on novinarima u Briselu.

"Mi smo rekli da Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nikada neće da štiti bilo koga, da želimo zbog porodica i onih koji su izgubili svoje bližnje da je važno da se pronađu mesta gde su sahranjeni. Rekli smo da smo spremni da odgovorimo na svaki zahtev Albanaca, gde god pomisle da mogu da pokažu na mapi mesto, gde im se čini ili misle da postoji bilo kakvo grobno mesto Albanaca, da smo spremni zajednički sa njima i uz evropsko prisustvo pokažemo da li na tom mestu ima nečega ili nema, ali smo to isto pravo tražili i za nas", kazao je on.

Vučić je rekao da je to pravo tražio jer mi nismo imali pristup Lapušniku, Donjicama, Đakovici, Košarama, Istoku i nekim drugim lokacijama, te da će razgovori o pitanju nestalih lica biti nastavljen u sredu.

"Albanci su tražili da se otvore sve vojne i policijske arhive. Mi smo rekli nema problema povodom pitanja nestalih osoba i interno raseljenih lica, ali je Srbija tražila otvaranje arhiva takozvane OVK, da bismo mi mogli da vidimo gde su ubijeni Srbi i drugi nealbanski živalj. Kako smo to izgovorili, kao da smo tražili da naselimo celu zemlju na Merkuru i Veneri u roku od sedam dana", kazao je on.

Vučić je rekao da su dogovorena dva principa: dogovoreno je da ćemo raditi sa Crvenim krstom i prihvatati njihova pravila, a drugi je da ćemo biti otvoreni i iskazati političku volju za pronalaženjem nestalih osoba.

Pitanje koje je pokrenuto na sastanku je i o interno raseljenim licima, kojih je prema rečima Vučića 220.000, od čega je 177.000 Srba na Kosovu i Metohiji, a 16.000 je po različitim mestima na KiM, a ostali su u centralnoj Srbiji.

"Kosovo i Metohija je mesto na svetu gde je najmanje vraćeno osoba. Nikada nije postojao ratni konflikt da se samo 1,9 odsto stanovništva vratilo na svoja ognjišta", kazao je on, ali je izrazio nadu da će biti pronađena odgovarajuća rešenja.

Vučić je rekao da su razmatrana i pitanja o ekonomiji, ali da su neki došli da pričaju o ratnoj odšteti.

"Jedno od pitanja je bilo i ratna odšteta. Odbio sam, rekao sam da nema smisla o tome da razgovaramo", rekao je Vučić.

Kako je kazao, predložio je trgovinski sporazum koji je dobar i za jedne i za druge, "da sebe ne unizimo i ne pokažemo da priznajemo Kosovo kao državu".

"Mi imamo šta da ponudimo Prištini, nadam se da i oni imaju šta nama da ponude. Verujem da to može da bude dobar posao u pravljenju neke neuporedivo bolje atmoshere i za našu poliitčku saradnju u budućnosti i sve drugo", kazao je on.

Vučić je ipak rekao da je razgovarano o ubrzanju radova na auto-putu Niš-Priština uz veće evropsko učešće.

"Biće teško, svi dobro znate iz kojih razloga, jer ne pregovaramo mi ovde samo sa Prištinom, već i sa Briselom i sa najmoćnijim zemljama Evropske unije koje su sve priznale nezavisno Kosovo. Mislim da smo se dobro pripremili za sastanak", zaključio je on.

Dodao je da će za petanaestak dana ponovo biti u Briselu, a u septembru će na stolu biti druga pitanja, poput imovine, te da je on tražio da se raspravlja o Zajednici srpskih opština.

"Drago mi je što smo zaista došli da razgovaramo, da napravimo napredak, a sad neka Evropljani procenjuju kako i na koji način je druga strana tome pristupila", zaključio je on.

Borili smo se, zaista, na iskren, otvoren, ozbiljan i odgovoran način za interese Srbije, izjavio je večeras, posle nastavka dijaloga u Briselu predsednik Aleksandar Vučić.

Na pitanje šta je na sastanku poručio prištinskoj strani, Vučić je rekao da to ne voli da radi, jer onda to nije dijalog, već prepričavanje za medije, pa će, kaže, svaki sledeći put svi razmišljati samo o onome što će reći na sastanku...

"Nije nam uvek lako, ali ko nas pita... To nam je posao, da se borimo za Srbiju. A, šta sam sve šlusao i čega sam se sve naslušao tokom osam godina, to pas maslom ne bi progutao", dodao je Vučić za TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem razgovarao o značajno većim iznosima iz IPA fondove, kao i o značajnom uplivu Srbije i regiona u investicioni ciklus za koji će se, kako kaže, odluka doneti u septembru.

"Očekujemo mnogo od Evropske unije", rekao je Vučić za TV Pink i zahvalio Varheljiju na tome što je iskren prijatelj Srbije.

"Sve što može, čini da našoj zemlji pomogne. Znate da to ne govorim cešto, ali on je veliki prijatelj Srbije, da li zato što je Mađar ili zbog drugih razloga...Mislim da je izuzetan čovek", rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da će večeras u Briselu imati još dve večere, sa dvojicom premijera, pa će ujutro nazad za Beograd gde ga, kaže, očekuje nastavak konsultacija o formiranju Vlade Srbije.

Svi koji kažu da je besmislen dijalog Beograda i Prištine, trebalo bi onda da izađu pred građane i da kažu da je njihova strategija da zatvore zemlju, jer bez dijaloga Srbija nema o čemu da razgovara sa Francuskom ili Nemačkom, primetio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

On je za TV Pink, upitan da li sastanak i dijalog Beograd - Priština ima smisla, s obzirom da pojedini opoziciioni lideri kažu da je besmislen, u ironičnom tonu, odgovorio:

"Sve je besmisleno. Najbolje da zatvore zemlju, da nikad ništa ne rade, da ruše skupštinu, i da dođu do vlasti bez izbora. To bi idealno bilo".

Predsednik je ukazao da Srbija nema šta da razgovara sa Francuskom ili Nemačkom, ako ne vodi dijalog sa Prištinom.

"Ako to ne žele, samo onda neka kažu građanima da bi zatvorili zemlju, u koju niko više ne bi investirao", dodao je Vučić.

Kako kaže, ne zanimaju ga marginalne političke stranke i besmisleni stavovi.

"Moj posao je da radim u interesu građana, da se borim za ljude u Srbiji, a ne da kažem kako smo mi ovde ponovili neke parole, da bi neko bio srećan... Nikome neću da se dodvoravam", rekao je Vučić.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Vučić: Kao da smo od Albanaca tražili da naselimo Merkur

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Jul.2020

BRISEL - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Briselu, poslije dijaloga sa Prištinom uz posredovanje EU, da je razgovarano o nestalim i interno raseljenim osobama, kao i ekonomiji.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.