Mogerini neće o granicama: Štitim one koji rade na dogovoru

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 14:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mogerini neće o granicama: Štitim one koji rade na dogovoru

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini izjavila je da će Evropska unija podržati svaki dogovor Begrada i Prištine koji je u skladu s međunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama.

Mogerini je u Beču rekla da Evropska komisija želi da završi pregovore Beograda i Prištine u narednim mesecima, pre kraja mandata Komisije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << />
Na pitanje novinara posle neformalnog sastanak šefova diplomatije EU o stavu prema promeni granica i razmeni teritorija, Mogerini je rekla da neće komentarisati specifične elemente dijaloga.

Mogerini je rekla da je važno zaštiti one koji rade na dogovoru. "Zato neću komentarisati pozicijama iznesenim iza zatvorenih vrata", dodala je ona i navela da neće izneti ni mišljenja s neformalnog sastanka.

"Videla sam za stolom veoma snažnu podršku dijalogu, posvećenosti i angažovanosti (Aleksandra) Vučića i (Hašima) Tačija u ovom delikatnom trenutku", rekla je šefica evropske diplomatije.

Ona je dodala da ima teškoća u dijalogu i da to nikada nije krila, ali da ceni posvećenosti i odlučnost za rešavanje jednog od najtežih, najkomplikovanijih i bolnijih tenzija u Evropi.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je, uoči početka sastanka u Beču, sumnjičavost prema rasrpavi o mogućoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova.

"Mi verujemo da bi to moglo da otvori suviše starih rana u opštoj javnosti. I zato smo vrlo skeptični", rekao je Mas.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je u Beču da svaki dogovor između Srbije i Kosova treba da dopriense miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, kao i da je ostvaren napredak oko dogovora između Srbije i Kosova mada je suviše rano da se govori o detaljima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je takođe u Beču, izjavio je da je Srbija posvećena postizanju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine, ali je rano govoriti kada će to biti i da li će doći do takvog rešenja jer nije siguran da i druga strana to želi.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova je u izjavi za Politiko rekao da se ta zemlja takođe protivi promenama granica na Balkanu i da London smatra da bi Srbija i Kosovo trebalo da reše problem uzajamnim priznanjem.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.