Mas: Nemačka vrlo sumnjičava prema promeni granica

Izvor: N1 televizija, 31.Avg.2018, 13:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mas: Nemačka vrlo sumnjičava prema promeni granica

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas izrazio je sumnjičavost prema rasrpavi o mogućoj razmeni teritorija između Srbije i Kosova.

"Mi verujemo da bi to moglo da otvori suviše starih rana u opštoj javnosti. I zato smo vrlo skeptični", rekao je Mas pri dolasku na neformalni sastanak ministara spoljnih posova EU u Beču, prenosi se na Tviter nalogu nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Sastanku u Beču prisustvuju i predstavnici zemalja kandidata za članstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << u Uniji.

Mas je rekao da Nemačka želi kredibilnu perspektivu za članstvo zemalja Zapadng Balkana u EU.

"Moramo da nastavimo da nudimo veliku pomoć za potrebne reforme", rekao je Mas.

Promeni granice između Srbije i Kosova izričito se ranije ovog meseca usprotivila nemačka kancelarka Angela Merkel, ali je ove nedelje istupila manje izričito po tom pitanju navodeći da podržava sve razgovore koji vode ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, ali da teritorijalni integritet ima bitnu težinu.

Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova je u izjavi za Politiko rekao da se ta zemlja takođe protivi promenama granica na Balkanu i da London smatra da bi Srbija i Kosovo trebalo da reše problem uzajamnim priznanjem.

Evropski komesar za proširenje Johanes Han rekao je u Beču da svaki dogovor između Srbije i Kosova treba da dopriense miru i stabilnosti Zapadnog Balkana, kao i da je ostvaren napredak oko dogovora između Srbije i Kosova mada je suviše rano da se govori o detaljima.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji je takođe u Beču, izjavio je da je Srbija posvećena postizanju kompromisnog rešenja između Beograda i Prištine, ali je rano govoriti kada će to biti i da li će doći do takvog rešenja jer nije siguran da i druga strana to želi.

Za Belgiju sve teme mogu biti na stolu

Sastanku u Beču prisustvuje i šef belgijske diplomatije Didije Rejnders koji je, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da deo sporazuma Srbije i Kosova bude i promena granica, rekao da "sve može biti na stolu, pod uslovom da postoji dogovor između dve strane".

Rejnders je izjavio da Belgija nastoji da se tim sporazumom omogući napredak Srbije ka EU, javio je Radio Slobodna Evropa.

“Želimo da vidimo sporazum kojim će se napokon doći do priznanja Kosova. Belgija ja priznala Kosovo već na početku. Sada treba da imamo sporazum kako bi srpska strana priznala Kosovo i time bi obe zemlje mogle napredovati prema EU”, izjavio je Rejnders uoči ministarskog sastanka.

Veber: Nemačka može da spusti rampu na članstvo u EU

Nemački politikolog Bodo Veber ocenio je da Berlin čvrsto stoji na svojim pozicijama oko promene granica na Balkanu i da će zaustaviti pristupanje Srbije i Kosova Evropskoj uniji ako dođe do toga.

Veber je za Dojče vele rekao da su probleme u dijalogu, pošto su se ponovo javile stare ideje o podeli Kosova, odgovorni visoka predstavnica EU Federika Mogerini i administracija predsednika SAD Donalda Trampa.

"Nemačka će čvrsto da stoji na svojim pozicijama i neće biti promene granica na Balkanu, podele Kosova ili pak zamene teritorija", rekao je Veber.

On je ocenio da će Berlin stopirati pristupanje Srbije, ali i Kosova Evropskoj uniji, ako dođe do promene granica, navodi DW.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EU podržava dogovor Beograd-Priština u skladu s međunarodnim pravom

Izvor: EurActiv Srbija, 31.Avg.2018

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini izjavila je 31. avgusta da će Unija podržati svaki dogovor Begrada i Prištine koji je u skladu s medjunarodnim pravom i evropskim pravnim tekovinama. Ona je u Beču rekla i da Evropska komisija želi da završi pregovore Beograda i Prištine u narednim mesecima,...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.