Miting u Moskvi pod jakim merama bezbednosti

Izvor: Studio B, 24.Dec.2011, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miting u Moskvi pod jakim merama bezbednosti

U Moskvi se održava miting "Za poštene izbore" koji je otvorio opozicionar Vladimir Riškov i podsetio na pet zahteva iznetih na prošlom mitingu na Bolotnom trgu.

"Obećano je samo jedno - da će se demokratizovati sistem izbora", podsetio je Riškov i pozvao da se uspostavi sistem kontrole koji treba da profunkcioniše na predsedničkim izborima 4. marta.

Opozicionar Boris Njemcov rekao je da će opozicija tražiti da se ispune zahtevi izneti i na prethodnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << mitingu na Bolotnom trgu i da vlast ne može da vlada Rusijom nebrojeno godina.

Njemcov je okupljene pozdravio porukom "Za Novu godinu bez Putina" i naveo da će sledeći miting "Za poštene izbore" biti održan u februaru.

"Na mitingu stojimo pod raznim zastavama, ali nas sve objedinjuje to što imamo jednu zemlju i što razumemo da spas zemlje zavisi od toga hoćemo li uspeti da remontujemo Putinov režim", poručio je šahista i opozicionar Gari Kasparov.On je učesnicima protesta poželeo srećnu "Novu godinu promena" .

"Učinićemo sve da 2012. bude godina kada ćemo Kremlj očistiti od lupeža i lopova", rekao je Kasparov.

Pisac Dmitrij Bikov rekao je okupljenima da „ako građansko društvo postoji nećeg ga naterati da se vrati unazad" Miting je otvorio opozicionar Vladimir Riškov i podsetio na pet zahteva iznetih na prošlom mitingu na Bolotnom trgu.

"Obećano je samo jedno - da će se demokratizovati sistem izbora", podsetio je Riškov i pozvao da se uspostavi sistem kontrole koji treba da profunkcioniše na predsedničkim izborima 4. marta.

Pisac Georgij Ćartišvili (Boris Akunjin) rekao je da su na Bolotnom trgu veoma skromni zahtevi, ali da je vlast odgovorila uvredama i poručio da je "iluzija da nas (učesnike protesta) mogu posvađati".

Bivši ruski ministar finansija Aleksej Kudrin izjavio je novinarima pred početak mitinga da je Rusiji potrebna šira politička reforma od one koji predlaže predsednik Dmitrij Medvev i predložio da se formira jedinstvena demokratska partija.

Kako navodi Interfaks, Kudrin je rekao da smatra da izbori za Dumu nisu bili fer i da predsednika CIK-a treba smeniti.

Kudrin je rekao novinarima da "vlast treba da osluškuje narod i da su prvi koraci u tom pravcu već učinjeni".

Prema njegovim rečima, neophodno je obezbediti da sledeći izbori budu organizovani tako da iz njihovih rezultata bude jasno šta narod želi, preneli su ruski mediji.

Prema podacima policije, na mitingu je oko 28.000 ljudi, a Riškov tvrdi da je 120.000 ljudi na mitingu na trgu Saharova, preneo je Frans pres.

Miting prati oko 500 novinara.

Manji mitinzi opozicije održavaju se i u drugim gradovima Rusije. U Sankt Peterburgu se, kako izvestava ITar Tas s, okupilo oko 1.500 ljudi, a mnogo manje u Vladivostoku, Novosibirsku, Orenburgu, Čeljabinsku.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Nova godina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.