Ministarstvo odbrane Fondu za humanitarno pravo: Srbija dugo ćutala i puštala druge da pišu njenu istoriju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Okt.2019, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo odbrane Fondu za humanitarno pravo: Srbija dugo ćutala i puštala druge da pišu njenu istoriju

Srbija je dugo ćutala o NATO agresiji dozvoljavajući drugima da pišu njenu istoriju, a edicija "Ratnik", u kojoj su sabrana sećanja ratnih komandanata, doprinose istini o borbi tokom NATO bombardovanja, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane reagujući na kritike Fonda za humanitarno pravo.

FHP je kritikovao Ministarstvo odbrane jer na Sajmu knjiga organizuje promociju knjige osuđenog generala >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Nebojše Pavkovića "Miris baruta i smrti na KiM 1998", kao i tribinu "Iskustva iz dejstava u toku NATO agresije - pamtimo knjigom" i pozvao institucije Srbije da "prestanu da promovišu i rehabilituju osuđene ratne zločince".

Ministarstvo navodi da s ponosom predstavlja ediciju "Ratnik" i da su ta dela prilika da budući istoričari pronađu vrednu građu, kao i da ne vide nijedan razlog da se Srbija stidi borbe svog naroda.

Podsećaju i da generali Nebojša Pavković i Vladimir Lazarević, kao i ostali oficiri Vojske Jugoslavije, osuđeni po komandnoj odgovornosti i da imaju pravo da iznesu svoje viđenje istorijskih događaja u kojima su učestvovali.

"Nema ministarstva odbrane i vojske koje bi propustile priliku da tako važna svedočenja i iskustva ne sačuvaju i ne prikažu, a nema istorijskog naroda koji bi dopustio da njegova istina ne bude ispričana i sačuvana", navodi ministarstvo.

Pozivaju javnost i da, pre nego što donese sud, pročita knjigu Nebojše Pavkovića, navodeći da su Srbiji predugo drugi pisali istoriju i odlučivali šta je istina a šta ne, a da je ovo način da se kaže istina o ratovima koje Srbija nije ni tražila ni izazivala.

Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije su ponosni na svakog pripadnika Vojske Srbije, posebno na one koji su tokom NATO agresije branili svoj narod, zaključuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: NATO

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.