Milić: Što jača saradnja sa EU i NATO, isti sistem vrednosti

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017, 19:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Milić: Što jača saradnja sa EU i NATO, isti sistem vrednosti

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije smatra da treba da postoji što jača saradnja Srbije i sa Evropskom unijom i sa NATO i ističe da se teško mogu razdvojiti jer predstavljaju isti sistem vrednosti.

Jelena Milić kaže da joj se u izjavi generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svidelo to što je poručio da Srbiju niko ne tera da članstvo u EU bude praćeno i članstvom u NATO, jer se, kako je rekla, ne radi i NATO ekspanziji već o dobrovoljnom pridruživanju.

"Stoltenberg je rekao da će s Vučićem razgovarati o evropskom putu Srbije. NATO I EU čini dvedeset i nešto zajedničkih zemlaja, istih vrednosti, koje imaju sve više zajedničkih analiza bezbednosnih izazova i pretnji, sve više zajedništva zarad čuvanja resursa. Mislim da će EU biti komplementarna, a ne konkurent NATO. Srbija šalje i civile u misije širom sveta i to se ceni", rekla je Jelena Milić.

Podsetimo, Jens Stoltenberg je poručio da NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije i dodao da NATO veoma ceni partnerstvo sa Srbijom i da je spreman da ga unapređuje kroz blisku saradnju sa srpskim vlastima. On je kazao da NATO poštuje suverenitet svake države u odlučivanju političkim i bezbednosnim angažmanima i da to isto očekuju od Rusije.

Glavni urednik Radija Slobodna Evropa Nenad Pejić smatra nije čuo ništa neočekivano na sastanku Vučića i Stoltenberga, kao i da nema problema ako Srbija "želi da sedi na dve stolice".

"Uskoro će Velika Britanija izaći iz EU a ostaće u NATO, mislim da je normalno ako Srbija ne želi u NATO", rekao je on.

Na konstataciju da Srbija monogo više vojnih vežbi ima sa NATO nego s Rusijom, Pejić je rekao da nije Vučić prvi koji vodi tu politiku i dodao da je prirodno da sa Zapadom ima više vežbi jer se više nauči, modernija je tehnologija.

"I ruska vojska je od zapada uzela dosta i primenjuje dosta principa", kaže on.

Na pitanje zašto političari više govore o saradnji s Rusiji nego o saradnji sa Alijansom, Jelena Milić kaže da je takav trend i da postoji strah od javnog mnjenja.

"Balans laži je čudan. Nikad nismo uporedili koliko vežbi ima s Kinom ili Indijom. Ima nešto i u tome šta se vežba, da li vežbate agresivne vežbe, sa NATO vežbate učešće u misijama, gde su krizne situacije, migranti, ima tu dosta razlike, u broju pripadnika koji vežbaju. Dobra vest je vežba padobranaca Srbije i SAD", kaže ona.

Na vežbe Srbije i NATO, smatra Pejić, Rusija gleda na razlilite načine.

"Zavisi da li žele da Srbija uđe u evrointegracije, pa da bude kočničar nekih odluka. Oni se u medijskim nastupima zalažu da Srbija ne uđe u NATO. Ali to je odluka Srbije - ni NATO, ni Moskve".

On smatra da će Srbija moći da se odupre pritiscima, samo ako to bude želela.

"Kao što se Crna Gora oduprela pritiscima iako je manja i manje snažna. Moći će da ostane na dve stolice, zašto bi to bila nesigurna pozicija, kada smo u Jugoslaviji živeli svi su bili za NATO, niko nije pominjao Varšavski pakt. Srbija ima snage da se opredeli za koncept koji želi", smatra Pejić.

Jelena Milić kaže da joj se čini da ruski zvaničnici, a i neki u Srbiji, pokušavaju EU da postave kao treće rešenje.

"S jedne strane je Rusija, s druge Amerika, i onda ajde kao u neutralnu Evropu. Da bude što jača saradnja sa EU i nato, teško da se to može razdvojiti, to je isti sistem vrednosti", zaključila je ona.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Kakva je saradnja Srbije i NATO?

Izvor: N1 televizija, 16.Nov.2017

Jelena Milić iz Centra za evroatlantske studije smatra da treba da postoji što jača saradnja Srbije i sa Evropskom unijom i sa NATO i ističe da se teško mogu razdvojiti jer predstavljaju isti sistem vrednosti...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.