Migranti u prihvatnim centrima u Srbiji

Izvor: RTS, 01.Nov.2019, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Migranti u prihvatnim centrima u Srbiji

Duže od četiri godine, migranti iz bliskoistočnih zemalja stižu u Srbiju. Boravak u prihvatnim centrima, dok čekaju da nastave put zapadnoevropskih zemalja, upotpunjuju im različite aktivnosti.
Neizvesnost kao odrednica - beg od ratova i siromaštva u neku od zemalja Evropske unije. Mnogi migranti smešteni u Prihvatnom centru u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vranju nekoliko godina su u Srbiji. 
 
Tiba Rezazadega je sa porodicom pre tri godine krenula iz Irana:
"Moram da budem strpljiva jer nemamo drugi izbor. I ne želim da rizikujem, zbog dece. Ne želim da pokušam ilegalno da izađem iz zemlje."
Neki se odlučuju i da, mimo propisa, napuste kampove. Nader Kafari iz Irana dva puta je pokušao da ilegalno pređe granicu:
"Pokušao sam da odem u Rumuniju pre tri meseca, ali me je policija sprečila. Znam da se u Mađarsku teško ulazi, ali ne postoji lista za Irance."
Sonja Hajderi je kao sedamnaestogodišnjakinja napustila Avganistan. Sada ima dvadeset jednu godinu, prilagodila se ovdašnjoj sredini, pomaže u Centru i kao prevodilac:
"Imamo i trenutke sreće i trenutke tuge ovde u kampu, ali sve to delimo. I trudimo se da jedni druge bodrimo, da izdržimo, ne odustajemo."
U prihvatnom centru u Vranju sada je oko 160 migranata, skoro trećinu čine deca. Deca školskog uzrasta pohađaju nastavu. Grejanje je počelo i obezbeđeni su energenti za ovu zimu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Dolazak zime dodatno ugrožava migrante

Izvor: RTS, 01.Nov.2019

Na pragu zime ponovo u prvi plan izbijaju problemi migranata. Evropska komesarka za ljudska prava Dunja Mijatović upozorava da je stanje u migrantskim kampovima na grčkim ostrvima na ivici katastrofe. Bosna i Hercegovina najavljuje zatvaranje dva izbeglička centra što bi moglo da izazove humanitarnu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.