Izvor: RTS, 24.Nov.2022, 16:42

Merkelova: Planirala sam razgovore sa Putinom godinu dana pre ruskog napada na Ukrajinu, ali sam odustala

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je planirala da sazove sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u okviru Saveta EU godinu dana pre ruskog napada na Ukrajinu, ali je dodala da nije videla mogućnost uticanja na ruskog predsednika pred kraj svog mandata. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Angela Merkel je za magazin Špigl rekla da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom imala nameru da organizuje nezavisan format za razgovor sa Vladimirom Putinom u okviru Saveta EU 2021. godine.

Međutim, priznala je da nije, pred kraj mandata, više imala moć u odnosu na Putina, pošto se znalo da odlazi.
Istakla je da je želela mirnije vreme nakon odlaska sa političke scene, jer se, kako dodaje, puno bavila Ukrajinom.
Naglasila je da je ruski napad usledio neočekivano.
"Sporazum iz Minska više nije imao smisla. Na leto 2021., nakon što su se sastali predsednik SAD Džozef Bajden i Putin, Makron i ja smo želeli da u Savetu EU uspostavimo evropski format za razgovore sa ruskim predsednikom. Ali više nisam imala moć da se nametnem, jer su svi znali - na jesen nisam više tu", objasnila je Merkelova.
Pozivajući se na svoju oproštajnu posetu Moskvi u avgustu 2021., Merkelova je rekla da je imala jasan osećaj da je završila u vezi politike moći, a da je Putinu samo važna moć.
Istovremeno je kazala da se ne kaje što se nije još jednom kandidovala za kancelarku.
"Morao je neko novi na tu funkciju. Na kraju mandata, u spoljnoj politici, vlada nije napredovala ni milimetar. I to ne samo što se tiče Ukrajine, već i u vezi sukoba u Moldaviji, Gruziji, Siriji i Libiji", dodala je ona.
Podvukla je da je bilo vreme za novi pristup.
Inače, trenutno Merkel, zajedno sa dugogodišnjom saradnicom Beatom Bauman piše knjigu o svojih 16 godina vladanja Nemačkom.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Merkelova otkrila; Planirano je – sa Putinom. Još godinu dana pre rata

Izvor: B92, 24.Nov.2022

Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je u intervjuu za Špigl da je planirala pregovore sa Putinom godinu dana pre početka rata u Ukrajini...Međutim, odustala je od te ideje jer nije videla mogućnost uticaja na ruskog predsednika na kraju mandata...Merkelova je rekla da je 2021. godine...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.