Makron: Ni Rusija ni Evropa nisu za rat, nered i nestabilnost

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Feb.2022, 23:34

Makron: Ni Rusija ni Evropa nisu za rat, nered i nestabilnost

Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je danas, posle posete Rusiji i Ukrajini, da ni Rusija ni Evropa nisu zainteresovane za nered i nestabilnost.

On je na svom Instagram profilu, nakon posete Rusiji i Ukrajini, poručio da su mir i stabilnost Evrope blago, ali da je vojni pritisak bez presedana i da preti opasnost od eskalacije.

"Da bismo izbegli rat, stvorili elemente poverenja, stabilnosti i vidljivosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ova napeta situacija zahteva koristan odgovor za celu našu Evropu, kao i za Rusiju. Zato što ni Rusija ni Evropljani nisu zainteresovani za nered i nestabilnost", napisao je Makron.

Naveo je da je pristup koji je zauzeo odlaskom u Moskvu i Kijev upravo usmeren na kolektivno obnavljanje reda, stabilnosti i bezbednosti u Evropi, koje, kako je dodao, narušava ovaj rastući vojni pritisak.

"U Moskvi, sa predsednikom Putinom, imali smo živu, značajnu razmenu. Da bismo sačuvali stabilnost, mir i ponovo uključili mehanizme poverenja, naša dužnost je da radimo zajedno. Obojica smo uvereni u ovo. Ne postoji razumno rešenje koje ne uključuje dijalog", napisao je Makron.

Istakao je da se to mora nastaviti "da bi se ponovo uključili u proces deeskalacije, da bismo dobili garancije bezbednosti na granicama naše Evrope", sa Francuskom, u normandijskom formatu, u Evropi, sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa NATO-m.

"U Kijevu sam predsednika (Volodimira) Zelenskog podsetio na posvećenost Francuske i Nemačke okončanju sukoba u Donbasu, uz puno poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Moramo da idemo napred u primeni sporazuma iz Minska sa Normandijskim formatom i da negujemo širok, zahtevan, inovativan dijalog, koji će omogućiti izgradnju zajedničkih garancija", naveo je Makron.

Podsetio je i na razgovore sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i poljskim predsednikom Andržejem Dudom u kojima je ponovo potvrđena privrženost evropskom jedinstvu i dijalogu.

Makron je najavio da će u narednim danima nastaviti razgovore sa partnerima.

"Hajdemo napred, čuvajmo ovo blago", poručio je Makron.

Bajden i Makron razgovarali o ukrajinskoj krizi

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas telefonom sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom o ukrajinskoj krizi.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, u razgovoru je bilo reči o Makronovoj nedavnoj poseti Rusiji i Ukrajini.

Dvojica lidera razgovarala su i o trenutnim diplomatskim naporima i merama odvraćanja preduzetim u bliskoj koordinaciji sa saveznicima i partnerima, kao "odgovor na kontinuirano nagomilavanje ruskih snaga na granici sa Ukrajinom".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Makron obavestio Bajdena o svojim razgovorima sa ruskim i ukrajinskim vođama

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Feb.2022

Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je danas telefonom sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom koji ga je obavestio o "nedavnim kontaktima" sa ruskim i ukrajinskim vođama u Moskvi i Kijevu, saopštila je Bela kuća.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.