Svet

0

Makron obavestio Bajdena o svojim razgovorima sa ruskim i ukrajinskim vođama

Autor: KP

Izvor: Beta

Makron obavestio Bajdena o svojim razgovorima sa ruskim i ukrajinskim vođama

Izvor: Beta, AP / Hannibal Hanschke

Predsednik SAD Džo Bajden razgovarao je danas telefonom sa svojim francuskim kolegom Emanuelom Makronom koji ga je obavestio o "nedavnim kontaktima" sa ruskim i ukrajinskim vođama u Moskvi i Kijevu, saopštila je Bela kuća.


"Oni su takođe razgovarali o diplomatskim naporima i tekućim naporima odvraćanja koji su preduzeti u bliskoj koordinadciji sa našim saveznicima i partnerima kao odgovor na uporno vojno raspoređivanje Rusije na granicama sa Ukrajinom", navodi se u kratkom saopštenju Bele kuće.

U saopštenju se ne komentariše ishod poseta francuskog predsednika.

Makron se u ponedeljak sastao sa ruskim predsendikom Vladimirom Putinom u Moskvi a zatim u utorak sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Makron je rekao da je dobio obećanje ruskog predsednika da neće biti dodatne eskalacije i Pariz je saopštio da je ta poseta omogućila da se ostvari napredak ka smirivanju situacije.

Nemački kancelar Olaf Šolc takođe je izrazio optimizam, i pozdravio danas "napredak" ostvaren posle nastavka intenzivnih diplomatskih razmena između Rusije i Zapada.

"Danas ima prave šanse za diplomatsko rešenje", rekao je ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba, koji je ocenio da situacija ostaje "napeta ali pod kontrolom".

SAD su do sada bile vrlo uzdržane o ishodu posete francuskog predsednika.

Vašington optužuje Moskvu da priprema moguću invaziju na Ukrajinu u vrlo bliskoj budućnosti mada američki zvaničnici smatraju da Vladimir Putin nije još doneo odluku o tome da li da izvrši invaziju ili ne.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR