MOSKOVSKI DOKTOR je prvi naš čovek koji će primiti PUTINOVU VAKCINU: Da stvarno verujem da je bezopasna pokazaću na svom primeru

Izvor: Press, 13.Avg.2020, 12:11

MOSKOVSKI DOKTOR je prvi naš čovek koji će primiti PUTINOVU VAKCINU: "Da stvarno verujem da je bezopasna pokazaću na svom primeru"

Ruska vakcina protiv virusa korona prva je u svetu koja je registrovana. To je juče obelodanio ruski predsednik Vladimir Putin.
Foto:blic
- Da bi se napravila jedna takva vakcina, potrebno je veliko iskustvo i znanje timova naučnika iz više oblasti. Rusija je dokazala da su ljudi koji rade u njenim naučnim institutima na >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << svetskom nivou ne samo da ne zaostaju, nego su u mnogo čemu lideri - kaže za "Novosti" Sergej Boljević, moskovski profesor na medicinskom Univerzitetu Sečenova, gde je cepivo isprobano.

U svetu se povela polemika kako su Rusi tako brzo razvili vakcinu, što produbljuje sumnje u njenu efikasnost i bezbednost, a ruski naučnici ističu da je vakcina brzo razvijena jer je modifikovana verzija one koja već postoji za borbu protiv drugih bolesti.
Sergej Boljević kaže da veruje da je vakicna bezopasna.
- Ti instituti u Rusiji imaju ogromno iskustvo i sada kad je svet uhvatila panika oni su napravili plan kako da iskoriste znanje i brže od ostalih naprave efikasnu i bezopasnu vakcinu. Da stvarno verujem da je ona bezopasna pokazaću na svom primeru tako što ću se u oktobru vakcinisati, jer sam lekar i predajem studentima.

Klinička ispitivanja pokrenuta su polovinom juna i svih 38 dobrovoljaca je razvilo imunitet na virus korona, a nuspojava nije bilo. Međutim, pojedini stručnjaci izrazili su sumnju u efikasnost vakcine jer je premali uzorak dobrovoljaca.
- Bitno je da se uzme reprezentativan uzorak i Rusi su to dobro uradili. Kada se testira na hiljadama ljudi, tu su greške neizbežne i 30 odsto je tad sigurno lažno pozitivno ili negativno. Ne sumnjam da su ruski stručnjaci testirali vakcinu i na sebi - ukazala je dr Ana Gligić, virusolog, za "Blic", a evo šta su o ovoj vakcini rekli srpski epidemiolozi.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Vladimir Putin

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Dr Boljević prvi Srbin koji će primiti rusku vakcinu: Dokazaću da je bezopasna

Izvor: Luftika.rs, 13.Avg.2020

Pre dva dana (11. avgust) Rusija je objavila da je registrovala prvu vakcinu protiv koronavirusa. Ova vest izazvala je veliku pometnju i polemike, ne samo u naučnim i zdravstvenim krugovima.. Da bi se napravila jedna takva vakcina potrebno je veliko iskustvo i znanje timova naučnika iz više oblasti....

Nastavak na Luftika.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.