Kraj, on je gospodar do 2036.

Izvor: B92, 02.Jul.2020, 07:51

Kraj, on je "gospodar" do 2036.

Moskva -- Završen jednonedljni referendum na kome se većina građana izjasnila za izmene Ustava koje će predsedniku Vladimiru Putinu omogućiti da na vlasti ostane do 2036.

Na osovu 42 odsto prebrojanih glasova na referendumu u Rusiji za usavjanje amandmana na Ustav glasalo je 76 odsto građana, saopštila je sinoć Centralna izborna komisija.

Kako prenosi Tass, 23,12 odsto građana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glasalo je protiv, a ukupan odziv procenjuje se na 65 odsto biračkog tela.

Prema sadašnjim ustavnim odredbama, predsedik Putin bi morao da se povuče sa vlasti 2024. godine, po isteku svog drugog šestogodišnjeg mandata.

Ipak, ustavne promene za koje se založio ruski predsednik omogućile bi izuzetak i omogućile mu da ostane na predsedničkom položaju još dva šestogodišnja mandata, do 2036. godine.

Sam predsednik Putin je izjavio da nije siguran da li će hteti da bude na predsedničkoj funkciji toliko dugo, s obzirom da će 2036. godine imati 83 godine.

Glasanje je trajalo od 25. juna, a to je učinjeno, kako je obrazloženo, zbog pandemije korona virusa.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Izbori

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin, Rusija i politika: Glasači podržali ustavne reforme

Izvor: Danas, 02.Jul.2020

EPA Birači u Rusiji izglasali su promene ustava koje bi mogle predsedniku države Vladimiru Putinu da omoguće ostanak na vlasti do 2036. godine, pokazuju preliminarni rezultati. Obrađeno je 87 odsto glasačkih listića, a više od 77 odsto glasalo je za promene, saopštila je Izborna komisija, Ove...

Nastavak na Danas...

Rezultati ruskog referenduma u korist ustavnim izmjenama

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 02.Jul.2020

Preliminarni glasanja na nacionalnom referendumu u Rusiji pokazuju da je većina Rusa glasala za ustavne izmjene koje bi predsjedniku zemlje, Vladimiru Putinu, mogle otvoriti vrata da ostane na vlasti do 2036. godine.  Prema podacima Centralne izborne komisije 2. jula, sa svim prebrojanim listićima,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.