Konstruktivan razgovor Ciprasa i Јunkera, nastavak sutra

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Jun.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstruktivan razgovor Ciprasa i Јunkera, nastavak sutra

BRISEL - Premijer Grčke Aleksis Cipras i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Јunker imali su danas konstruktivan razgovor, razmijenili su mišljenja o planu reformi i dogovorili se da se ponovo sastanu sutra, izjavio je danas izvor iz grčke vlade.

Cipras se sa Јunkerom sastao na marginama samita lidera Evropske unije i Latinske Amerike u Briselu, a u planu su i razgovori sa njemačkom kancelarkom Angelom >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << Merkel i predsjednikom Francuske Fransoom Olandom, navodi izvor, a prenosi agencija Frans pres.

Vlada u Atini već četiri mjeseca pregovara sa kreditorima, kojima je ponudila reformu penzionog sistema, poreza na dodatu vrijednost i povećanje primarnog budžetskog suficita, ali i zahtijevala od kreditora otpis dijela duga.

Eventualni neuspjeh pregovora sa kreditorima mogao bi Grčku da gurne u bankrot i da dovede do njenog izlaska iz evrozone.

Iako je Evropska komisija danas poručila da nije zadovoljna prijedlogom reformi koji joj je dostavila zvanična Atina, komesar EU za ekonomska pitanja Pjer Moskovisi izjavio je da više nego ikada vjeruje da je moguć dogovor Grčke i kreditora, ako bude političke volje sa obje strane.

Njemačka kancelarka takođe je poručila da je rkešenje grčke dužničke krize moguće i dodala da je na raspolaganju grčkom premijeru za sastanak, ako on to bude želio.

Oland je pozvao Grčku i njene kreditore da ubrzaju napore za postizanje sporazuma kojim bi se odblokirala isplata preostale kreditne pomoći Atini.

„Imaćemo samo jednu poruku, a to je da moramo djelovati brzo i da ne smijemo popustiti niti dozvoliti rješenje koje će biti loše za Grčku, za EU i evrozonu", izjavio je Oland po dolasku na samit.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud poništio smanjenje penzija jer je protivustavno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2015

Vrhovni upravni sud Grčke - Državni savet u sredu je naložio Vladi čija je kasa prazna, da poništi odluku o smanjenju penzija iz 2012. godine jer je neustavna, a bila je deo politike štednje koja je uslov za isplatu međunarodne kreditne pomoći grčkoj državi...Odluka najvišeg organa upravnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.